Geschrokken van totale kosten JSF

Geschrokken van totale kosten JSF

Door Angelien Eijsink op 29 maart 2012 Delen  

De Partij van de Arbeid is geschrokken van nieuwe berichten over kostenstijgingen voor de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Wederom. In het meest recente overleg met minister Hillen (pdf) over de vervanging van de F16, begin vorige maand, heb ik de minister er al op gewezen dat de ontwikkelkosten van het gevechtstoestel dramatisch zijn gestegen. Tot overmaat van ramp is de informatievoorziening door het Amerikaanse ministerie van Defensie niet op orde.

Hoewel de minister er na zijn recente bezoek aan de Verenigde Staten van overtuigd zegt te zijn dat de informatievoorziening nu verbeterd is, heb ik daarover mijn twijfels, gezien de ervaringen met de informatievoorziening vanuit het Pentagon. Daarom heb ik bij de minister aangedrongen op het vergroten van de onafhankelijkheid en de transparantie van de informatievoorziening over het JSF-project.

Ik heb onlangs een motie (pdf) ingediend waarin ik heb gevraagd te onderzoeken welke checks and balances in Nederland kunnen worden doorgevoerd om de informatievoorziening over het JSF-project naar de regering, en vanuit de regering naar de Tweede Kamer te verbeteren.

De Algemene Rekenkamer –die het JSF project al jarenlang kritisch volgt– zal volgende week het Monitoringsrapport Vervanging F-16 over 2011 presenteren. De PvdA is erg benieuwd naar de feiten en cijfers in het rapport. Uiteraard zullen we over de bevindingen van de Algemene Rekenkamer intensief overleg voeren met de minister.

Voor de PvdA heeft voor de vervanging van de F-16 een goed operationeel toestel altijd vooropgestaan, en de veiligheid voor onze mensen. Dat was tien jaar geleden zo en dat blijft staan.

Delen: