Genitale verminking uit Europa bannen

Genitale verminking uit Europa bannen

Door Marit Maij op 21 februari 2014 Delen  

Genitale verminking van meisjes en vrouwen is een van de ergste misdaden die er bestaat. De meisjes en vrouwen die dit overkomt zijn voor de rest van hun leven getekend. In Nederland is genitale verminking strafbaar. Ook landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zweden en ItaliĆ«, hebben het genitaal verminken van vrouwen en meisjes strafbaar gesteld. De PvdA wil dat het genitaal verminken van vrouwen en meisjes in alle Europese landen strafbaar wordt gesteld.

Wetgeving moet meisjes en vrouwen beschermen tegen genitale verminking in Europese landen, maar ook genitale verminking uitgevoerd in het land van herkomst, bijvoorbeeld tijdens een vakantie strafbaar stellen. In het Nederlandse asielbeleid hebben vrouwen en meisjes recht op bescherming, wanneer terugkeer naar land van herkomst zou betekenen dat zij slachtoffer van genitale verminking zouden worden. De PvdA vindt dat deze bescherming ook in andere Europese lidstaten moet worden geboden.

Staatssecretaris Teeven was het met beide punten eens en gaat dit op verzoek van de PvdA in het kabinet bespreken. De Nederlandse regering gaat in Europa het voortouw nemen in de aanpak van vrouwelijke genitale verminking en het opzetten van goede bescherming van vrouwen en meisjes die risico lopen op genitale verminking. De Europese Commissie wil lidstaten aanmoedigen nationaal wetgeving aan te nemen om genitale verminking strafbaar te stellen.

De slachtoffers of dreigende slachtoffers van genitale verminking mogen rekenen op onze bescherming en steun, juist door een Europese aanpak en opstellen van wetgeving. Zo zorgen we ervoor dat vrouwelijke genitale verminking uit Europa gebannen wordt.