Gelijke rechten, ook in Rusland

Gelijke rechten, ook in Rusland

Door Job Cohen op 8 april 2013 Delen  

Bij het bezoek van de Russiche president Poetin aan Nederland hang ik de regenboogvlag halfstok, uit protest tegen de anti-homowetgeving in Rusland. Dat deed ik zondagmiddag bij cafĆ© ’t Mandje aan de Zeedijk in Amsterdam.

Als staatssecretaris van Justitie was ik rond de eeuwwisseling verantwoordelijk voor het wetsontwerp dat het huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht mogelijk heeft gemaakt.

Die wet kwam tot stand na behandeling in de Eerste Kamer eind december 2000. Het was zo ongeveer mijn laatste ambtsdaad als staatssecretaris, want ik was al per 15 januari 2001 benoemd tot burgemeester van Amsterdam. Onmiddellijk na de behandeling in de Eerste Kamer werd ik geinterviewd door de hoofdredacteur van Gay Krant, de inmiddels wel zeer welbekende Henk Krol, een van de grondleggers van deze wet. Als pratend vonden wij uit dat het prachtig zou als het eerste zogenoemde homohuwelijk in de ‘Gay-capital of Europe’ gesloten zou worden op het allereerste moment dat de wet in werking zou treden, dus op 1 april 2001.

Zo gezegd, zo gedaan. Vier paren dienden zich aan, en de voorbereidende gesprekken staan helder op mijn netvlies. Zij waren geroerd dat zij nu hetzelfde mochten als hetero-stellen, waarmee een ongelijkheid, die hen in de ziel raakte, ongedaan gemaakt werd. En ze vonden het heerlijk om op deze wijze hun liefde voor hun partner tot uitdrukking te kunnen brengen.

Het werd een prachtige nacht, die van 31 maart op 1 april. De raadszaal van het stadhuis van Amsterdam was prachtig versierd, en de huwelijksvoltrekking werd door een enorme hoeveelheid pers uit binnen- en vooral buitenland bijgewoond.

Ik heb zo dus gemerkt hoe belangrijk het voor homo’s is dat zij op dit punt als gelijken worden behandeld, en ik vind het geweldig om te bemerken dat het Nederlandse initiatief in de afgelopen jaren in een flink aantal landen navolging heeft gevonden.

Zo niet in Rusland, waar het leven van homo’s juist veel moeilijker wordt gemaakt. Toen Gaymessage4Russia mij dus vroeg om bij het bezoek van Poetin de regenboogvlag halfstok te hangen, was mijn antwoord vrij simpel: dat past geheel bij mijn opvattingen. Of dit geweldige indruk op Poetin zal maken? Vast niet. Ik neem aan dat hij niet eens van dit initiatief zal horen. Maar soms moet je gewoon doen wat je rechtvaardig vindt.