Gelijke behandeling voor iedere leraar

Gelijke behandeling voor iedere leraar

Gelijke behandeling voor iedere leraar

Door Keklik Yücel op 8 april 2014 Delen  

Trots. Dat ben ik. De Partij van de Arbeid, D66, SP, VVD en GroenLinks maken een einde aan de zogenoemde enkele-feitconstructie, zodat scholen niet langer een leraar kunnen weigeren of ontslaan vanwege zijn of haar seksuele geaardheid. Een overwinning voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) en een belangrijke stap voor de gelijke behandeling van iedereen.

In de Algemene wet gelijke behandeling staat dat onderscheid maken op grond van ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gezindheid of burgerlijke staat niet mag. Als er relevante ‘bijkomende omstandigheden’ zijn mag dat wel en kunnen scholen zich beroepen op de bepaling dat medewerkers moeten bijdragen aan ‘de grondslag’ van de school of organisatie. Uiting geven aan je geaardheid zou daarom een geldige reden voor ontslag of uitsluiting zijn. Je mag het volgens de wet dus wel zijn, maar het niet ‘doen’. Dat moet veranderen. Daarom ben ik blij dat we samen met andere partijen een gelijke behandeling voor iedere leraar kunnen garanderen.

Iedere homoseksuele leraar kan voortaan zichzelf zijn op de school waar hij werkt. De leraar die een paar jaar geleden bij een gereformeerde school werd ontslagen omdat hij ging samenwonen met een man, zou zijn baan nu niet meer zijn verloren. Daar doen we het voor. Bovendien wordt hiermee ook weer een onderdeel van het Roze Stembusakkoord uit 2012 in de praktijk gebracht.