Gehoorschade niet te onderschatten

Gehoorschade niet te onderschatten

Door Agnes Wolbert op 28 mei 2013 Delen  

De PvdA wil dat minister Schippers maatregelen neemt tegen gehoorschade bij jongeren. Het gehoor van de Nederlandse jeugd is verder verslechterd. Doodzonde, want gehoorschade als gevolg van harde muziek kan niet worden genezen. Ik wil een wettelijke norm van maximaal 100 decibel in uitgaansgelegenheden. Om dat te kunnen controleren zou er een decibelmeter moeten hangen.

De maatregelen moeten worden opgenomen in het Nationaal Programma Preventie, dat in het najaar van 2013 wordt gepresenteerd, en is bedoeld om de volksgezondheid duurzaam te beschermen tegen bedreigingen.

Deze zomer zal de PvdA bij festivals oordopjes uitdelen om aandacht te vragen voor dit niet te onderschatte probleem. Helaas laten deze nieuwe cijfers zien dat alleen vrijwilligheid en het verhogen van bewustzijn ten aanzien van gehoorschade onder jongeren helaas niet voldoende zijn om dit probleem echt aan te pakken. Daarom is het hoog tijd om een wettelijk norm van maximaal 100 decibel in uitgaansgelegenheden vast te stellen. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van een decibelmeter ervoor dat jongeren weten hoe hard de muziek daadwerkelijk staat.

We moeten nu voorkomen dat opgroeiende generaties met grote sociale en maatschappelijke problemen te kampen krijgen door gehoorschade. Komende donderdag zal ik tijdens het debat de minister vragen maatregelen te nemen tegen gehoorschade bij jongeren.