Langstudeerboete opschorten

Langstudeerboete opschorten

Door Tanja Jadnanansing op 13 juli 2012 Delen  

De Partij van de Arbeid wil dat VVD-staatssecretaris Zijlstra de langstudeerboete opschort tot na de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Ik stel voor dat de vaste Kamercommissie onderwijs in een brief de staatssecretaris daartoe verzoekt. Op die manier moet er duidelijkheid komen voor alle studenten die nu in onzekerheid verkeren. Zo’n schriftelijke procedure dwingt alle partijen hun standpunt kenbaar te maken.

Het is oneerlijk dat studenten die op 1 september een boete moeten betalen er bijna zeker van kunnen zijn dat er per 12 september een politieke meerderheid tegen die boete is.

Update: Nu een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer zich tegen de langstudeerboete keerde was het mogelijk om deze maatregel op te schorten. Helaas heeft D66 bij monde van Boris van der Ham mij laten weten het ‘aan een volgende regering’ te laten en de door mij verzochte opschorting niet te steunen. Dit terwijl per 1 september vele studenten al een boete gaan krijgen. Een meerderheid tegen opschorting is daardoor getorpedeerd. Dat stelt mij en met mij duizenden studenten ernstig teleur.

Ik constateer grote onzekerheid onder studenten. Terecht. Zij weten niet meer waar ze aan toe zijn. De ene dag zijn de VVD en D66 tegen de boete, de volgende dag houden ze hem in het Kunduzakkoord gewoon in stand. Het vertrouwen in de politiek wordt op deze manier geschaad en dit neigt naar onbehoorlijk bestuur. Ik heb de Kamercommissie onderwijs verzocht om zich achter een brief te scharen aan de staatssecretaris waarin hij wordt opgeroepen de maatregel op te schorten tot een nieuw kabinet geformeerd is.

De Kunduzpartijen moeten nu maar eens hom of kuit geven. Ik reken erop dat ze op hun schreden terugkeren. Van de staatssecretaris verwacht ik dat hij de maatregel opschort. Ik neem aan dat hij kan tellen en dat hij inmiddels inziet dat voor deze onbehoorlijke maatregel geen meerderheid meer is.

Delen: