Geen fabeltjes over pensioenen alstublieft!

Geen fabeltjes over pensioenen alstublieft!

Door Roos Vermeij op 2 februari 2012 Delen  

Pensioenfondsen zien door de extreem lage rente en de gestegen levensverwachting hun dekkingsgraad dalen en dreigen de pensioenen te verlagen. Korten op het pensioen moet echter volgens de PvdA het allerlaatste redmiddel zijn.  Alleen als het pensioen van toekomstige generaties ernstig in gevaar komt, mag dat een optie zijn. Als dat gaat gebeuren moet er koopkrachtcompensatie komen voor mensen met een klein pensioen.

Tegen het kabinet zeg ik: ‘aan de bak! Maak een einde aan de voortdurende onzekerheid.’ De rente waarmee pensioenfondsen rekenen staat volop ter discussie. Wij moeten af van de dagkoersen. Op naar een duurzamer stelsel met  een rekenmethode die klopt. Een rekenmethode die duidelijkheid verschaft over de pensioenen van de huidige en toekomstige ouderen. De Kamer heeft daarover een motie aangenomen van oa de PvdA. De uitvoering laat op zich wachten waardoor mensen onnodig in onzekerheid verkeren. Het kabinet moet snel een einde maken aan die onduidelijkheid. De pensioenen van miljoenen mensen hangen er vanaf.

Daarnaast loopt de levensverwachting alsmaar op. Dat is goed nieuws; we leven langer en kunnen ook langer werken. En dat is nodig om onze voorzieningen op peil te houden. Om die reden kan 65 geen 65 blijven. Ter compensatie zorgde de PvdA voor een waardevaste AOW. En dankzij de PvdA kunnen mensen die lang hebben gewerkt voor een klein pensioen er ook straks met 65 uit. 

En ook bij de pensioenen verkopen de SP en de PVV je reinste struisvogelpolitiek. Het klopt dat de pensioenkassen nog nooit zo goed gevuld waren, maar dat is omdat er nog nooit zoveel mensen premie afdroegen en daar ook pensioen voor terug verwachten. Wie 1000 euro in de portemonnee heeft zitten lijkt ruim bij kas te zitten. Maar als je 1100 euro moet betalen kom je nog altijd geld tekort. Tegen de SP en de PVV zeg ik daarom’ Stop met die fabeltjes! Jullie spelen met de pensioenen van onze kinderen om nu tegen onze ouders te kunnen zeggen dat ze rustig mogen gaan slapen. Dat is wellicht goed voor de peilingen, maar onverantwoord voor de pensioenen.’

Het is tijd voor eerlijke antwoorden en verantwoorde keuzes. Het kabinet moet duidelijkheid verschaffen over de rentes, werkgevers opdragen om mee te betalen aan de oplossing en een strenge toezichthouder instellen die ons pensioenstelsel bewaakt. 

En de PvdA? Wij zullen ons sterk maken voor mensen met een klein pensioen die toch al de klos zijn door de vele bezuinigingen van het kabinet. Dat deden we als PvdA door een AOW af te dwingen die stijgt als het leven duurder wordt. Dat doen we door van dit kabinet koopkrachtcompensatie te vragen als mensen in de problemen komen.