Geen e-sigaretten voor jongeren

Geen e-sigaretten voor jongeren

Geen e-sigaretten voor jongeren
 Foto Wikimedia / Vape

Door Marith Volp op 23 maart 2015 Delen  

E-sigaretten. De naam klinkt heel hip, maar ze zijn alles behalve gezond en cool. De damp van e-sigaretten bevat ongezonde stoffen die kunnen leiden tot luchtwegproblemen, hartkloppingen en een grotere kans op kanker. Een e-sigaret is daarnaast voor veel jongeren ook een opstap naar de echte sigaret. Zijn ze eenmaal gewend aan de e-sigaret dan willen ze ook snel het echte spul roken. Daarom moeten we onze jongeren hier tegen beschermen. Nu is het nog zo dat je onder de 18 geen sigaretten mag kopen, maar wel e-sigaretten. Op verzoek van de PvdA maakt staatssecretaris Martin van Rijn komt hier nu een einde aan.

Staatssecretaris van Rijn heeft aangekondigd dat voor alle varianten van de e-sigaret een minimumleeftijd van 18 jaar gaat gelden. Bovendien worden de veiligheidseisen voor e-sigaretten aangescherpt. Enkele maanden geleden pleite ik al voor een dergelijk verbod, en steunde een meerderheid in de Kamer mijn voorstel. De staatssecretaris maakt hier nu werk van.

Voor e-sigaretten met nicotine was er al een verbod voor onder de 18 jaar aangekondigd. Omdat nu ook e-sigaretten zonder nicotine onder het verbod gaan vallen, kunnen jongeren straks geen enkele variant van de e-sigaret meer kopen. Ook het gebruik van sisha-pennen door jongeren wordt hiermee aan banden gelegd. Ik ben daar ontzettend blij mee, want het is geen onschuldig speelgoed. De tijd dat basisschoolleerlingen sisha-pennen konden winnen op de kermis is straks gelukkig voorgoed voorbij. Een stap in de goede richting.