Geen drempel voor zorg kwetsbare kinderen

Geen drempel voor zorg kwetsbare kinderen

Geen drempel voor zorg kwetsbare kinderen
Foto stock.xchng / pixelstar

Door Loes Ypma op 13 november 2015 Delen  

Kwetsbare kinderen of kinderen met geestelijke problemen hebben veel zorg nodig. De ouders van deze kinderen maken vaak hoge kosten, en daar kwam nog eens de verplichte ouderbijdrage voor de jeugdzorg bovenop. Veel ouders hadden daardoor moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en deze kwetsbare kinderen liepen het risico uitgesloten te worden van noodzakelijke zorg. We moeten samen met deze ouders de handen in een slaan om deze kinderen zo goed mogelijk te helpen. Financiƫn mogen daarbij geen drempel zijn. Ik ben dan ook verheugd dat de verplichte ouderbijdrage in de jeugdzorg wordt afgeschaft.

In januari sprak ik een aantal ouders van kinderen die onder Jeugdwet vallen over hoe zij de zorg, de kosten en al het regelwerk rondom de zorg voor hun kind ervaren. Deze gesprekken hebben een diepe indruk achter gelaten. Veel ouders vertelden me dat ze juist extra kosten maken. Zelfs de ouders die recht hebben op dubbele kinderbijslag maken kosten die hoger zijn dan hun inkomsten. Het maakt sommige ouders radeloos als het niet goed gaat met dat wat ze het meeste liefhebben, hun kind. Dat is verschrikkelijk. Soms is de stap naar hulp best moeilijk, maar wel hard nodig. We moeten deze stap niet moeilijker maken en belemmeren door een financiële drempel zoals de ouderbijdrage. Daarom heb ik in januari gevraagd om een onderzoek naar de ouderbijdrage.

Het onderzoek bleek onze vermoedens te bevestigen. Er worden inderdaad méér in plaats van minder kosten gemaakt en de ouderbijdrage werpt een drempel op waardoor ouders geen, minder of later gebruik maken van de zorg. Ik wil niet wegkijken van deze problemen. Deze gezinnen hebben al heel veel meegemaakt, met hun kinderen met een psychisch probleem, met hun kinderen die een beperking hebben, met kinderen die slachtoffer zijn geworden van mishandeling of loverboy-praktijken. Samen met deze groep ouders gaan we ervoor zorgen dat hun kinderen de zorg krijgen die ze nodig hebben, zonder drempels die dit verhinderen.