Geen belastingvoordeel buitenlandse grootverdieners

Geen belastingvoordeel buitenlandse grootverdieners

Door Ed Groot op 16 november 2011 Delen  

De PvdA wil niet dat buitenlandse veelverdieners die in Nederland enorme salarissen opstrijken zonder enige limiet gebruik kunnen maken van flinke belastingvoordelen. Tegelijkertijd moeten jonge buitenlandse talenten naar Nederland kunnen blijven komen. Daarom heb ik voorgesteld een maximuminkomen te verbinden aan het fiscale voordeel voor expats.

Nu is het nog zo dat alle expats over de eerste 30 procent van hun inkomen geen belasting hoeven te betalen, ook al ben je bijvoorbeeld de baas van Shell en verdien je miljoenen.

De PvdA begrijpt dat het goed is om talentvolle mensen naar Nederland te halen. Het is echter al te gek om ook grootverdieners een dergelijk fiscaal voordeel te bieden. Ik vind het onbegrijpelijk dat de Belastingdienst zulke cadeaus uitdeelt aan buitenlandse bestuurders, terwijl het vaak ook nog deze topverdieners zijn die duizenden mensen ontslaan omdat de loonkosten in Nederland te hoog zouden zijn.

Daarom heb ik voorgesteld om een maximuminkomen te verbinden aan dit fiscale voordeel voor expats. Hiermee zorgen we ervoor dat wel de jonge buitenlandse talenten naar Nederland kunnen blijven komen. Als een inkomensgrens gesteld wordt van 714.000 euro levert dat de schatkist al 20 miljoen euro op. Buitenlandse topmanagers krijgen dan nog steeds een belastingvrijstelling van 214.000 euro. Dat lijkt me zelfs voor topmanagers met een on-Hollandse levensstijl nog steeds buitengewoon royaal. Stimulering van het vestigingsklimaat is mooi, maar dat betekent niet dat de fiscus voor Sinterklaas moet spelen in een tijd dat Nederlandse werknemers massaal inkomen inleveren en hun baan gevaar loopt.

Delen: