Geef vakmannen en vakvrouwen de ruimte

Geef vakmannen en vakvrouwen de ruimte

Geef vakmannen en vakvrouwen de ruimte
Foto shutterstock

Door Tanja Jadnanansing op 23 januari 2014 Delen  

Er moet meer aandacht en ruimte komen voor vakmanschap. Onze economie draait voor een groot deel op vakmensen. Het opleiden van jongeren tot vakmannen en vakvrouwen is daarom keihard nodig, maar het gebeurt in Nederland niet altijd goed genoeg. Ik werk daarom aan een plan om het mbo in Nederland nog sterker te maken.

Vakmanschap betekent erkenning voor het mbo. Vakmannen en vakvrouwen laten zien wat voor talenten er op het mbo rondlopen. Vandaag sprak ook het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zich uit voor meer nadruk op vakmanschap. Toevallig mocht ik deze week een groep vakmannen en vakvrouwen ontvangen in de Tweede Kamer. Tijdens het rondetafelgesprek met deze groep werd mij opnieuw duidelijk wat de PvdA al lang vindt: we moeten vakmanschap de ruimte geven.

Tijdens dit gesprek zaten we om de tafel met studenten, vaklieden, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en beleidsmakers uit het onderwijs. Zij brachten allemaal zinvolle overwegingen en waardevolle suggesties naar voren. Zo vertelde een oud-mbo’er en winnaar van een WorldSkills-medaille hoe in het beroepsonderwijs enthousiasme voor het vak en succes in de praktijk elkaar versterken. Interessant was ook een pleidooi van de Eindhovense wethouder Staf Depla voor een onderscheid tussen een mbo-diploma voor mensen die vanuit niveau 2 willen doorstromen naar een baan en voor degenen die willen doorstromen naar een hogere opleiding.

Het meest prikkelend vond ik echter de gedachte om aan het einde van de basisschool de leerling niet alleen te beoordelen op de resultaten van de huidige cito-toets, maar ook handigheid van de scholier bij de beoordeling te betrekken. Hoe goed kan een scholier met zijn of haar handen werken? Het zou waardevol zijn om ook dat te meten èn te ontwikkelen en je niet te beperken tot vaardigheden waarbij je vooral je hoofd gebruikt. Veel jonge mensen halen immers meer voldoening en motivatie uit de dingen die zij maken dan uit bedenksels op papier of achter een computerscherm. Er valt nog een goudmijn te delven aan creativiteit als wij op die manier al het jong talent met enthousiasme praktisch succes laten ervaren.

Het SCP onderstreepte de boodschap van de jongeren nog maar eens: vakmanschap inspireert jongeren en zet hen aan om het beste uit zichzelf te halen. En dat is waar het voor mij om draait: dat iedere jongere op het mbo uitzicht heeft op een prachtige toekomst. Ik neem de aanbevelingen van het SCP dan ook mee in een plan dat ik binnenkort zal presenteren, maar nog meer dan dat neem ik de verhalen van Lisa, Willem, Bob en Sophia mee. Vakvrouwen en vakmannen die laten zien wat voor talenten er schuilen in onze jongeren!