Geef Mogherini met een stevig mandaat richting Moskou

Geef Mogherini met een stevig mandaat richting Moskou

Foto Wikipedia / Christiaan Triebert

Door Kirsten van den Hul op 7 september 2017 Delen  

Een resolutie van de Veiligheidsraad kan een belangrijk signaal afgeven dat Assad nu echt zijn hand overspeeld heeft.

We lijken er inmiddels al aan te zijn gewend: de gruwelijke beelden van de oorlog in Syrië. De massale verwoesting van steden als Aleppo en de vele slachtoffers en vluchtelingen. Toch werd deze week weer een nieuw dieptepunt bereikt. De Verenigde Naties bevestigden dat sinds het begin van de burgeroorlog er tenminste 27 aanvallen met chemische wapens zijn uitgevoerd door het regime van Assad. Deze gruwelijke daden mogen niet zonder consequenties blijven.

Mijn hoop is en blijft gevestigd op een politieke oplossing.

Assad straffen voor zijn daden blijkt helaas niet zo eenvoudig, al worden de eerste voorzichtige stappen in die richting inmiddels gezet. Een speciaal VN-team onder leiding van voormalige rechter Catherine Marchi Uhel is begonnen bewijslast te verzamelen die het uiteindelijk mogelijk moet maken om oorlogsmisdadigers te berechten. Maar zover is het helaas nog niet. Mijn hoop is en blijft gevestigd op een politieke oplossing want met meer geweld komt vrede niet dichterbij. Een resolutie van de Veiligheidsraad kan een belangrijk signaal afgeven dat Assad nu echt zijn hand overspeeld heeft. Rusland heeft daarbij een belangrijke sleutel in handen. Tot nu toe blokkeerden zij een VN Veiligheidsraad-resolutie die het gebruik van chemische wapens krachtig veroordeelt. Misschien is het tijd dat we Rusland er aan helpen herinneren dat het in april nog liet weten ten diepste gecommitteerd te zijn aan de verwijdering van alle chemische wapens in Syrië en dat het daartoe ook bereid is druk te zetten op het regime.

Nu de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijeen zijn hoop ik dat zij de Hoge Vertegenwoordiger Mogherini met een stevig mandaat richting Moskou sturen om de impasse in de Veiligheidsraad te doorbreken.

Blijf op de hoogte over Europa en Internationaal

Ontvang ontwikkelingen en nieuwe updates via e-mail.