Geef de wietexperimenten een eerlijke kans

Geef de wietexperimenten een eerlijke kans

In veel buurten is het schering en inslag. Wietplantages die in de brand vliegen, drugscriminelen die de baas zijn, liquidaties en overvallen. Zolang coffeeshops wiet en hasj mogen verkopen maar de productie en handel verboden is, blijven we de onderwereld in de kaart spelen.

We willen zeker kunnen zijn van een veilige buurt. Waar je kinderen rustig buiten kunnen spelen. Waar niet de drugsmaffia maar de politie de baas is op straat. Dat kan alleen als ook de teelt en handel van wiet legaal wordt. Dan pakken we de criminelen hun lucratieve handel af. En kunnen erkende telers veilig wiet produceren die voldoet aan onze gezondheid- en kwaliteitseisen.

Er moeten meer gemeenten mee doen, meer verkooppunten komen en er een ruime keus cannabissoorten zijn.

De PvdA pleit hier al jaren voor, maar lang was er geen meerderheid. Dat het kabinet wilde gaan experimenteren leek dan ook een doorbraak. Maar dat is alleen het geval als dit experiment een eerlijke kans krijgt. Als het kabinet in alle ernst geïnteresseerd is in de uitkomsten. Anders is het slechts een zoethoudertje.

Een commissie van gerenommeerdere wetenschappers heeft een helder en goed onderbouwd advies gegeven over hoe een experiment kansrijk kan worden. In de afgeknepen plannen van het kabinet zit de mislukking nu ingebakken. Er moeten meer gemeenten mee doen, meer verkooppunten komen en er een ruime keus cannabissoorten zijn. En als het experiment een succes is dan moet het niet gestopt worden maar juist verder gaan.

Geef het experiment een serieuze kans van slagen, zodat we lessen kunnen trekken en drugscriminaliteit kunnen bestrijden.

Maar in plaats van serieus na te denken over hoe we een einde kunnen maken aan het kromme gedoogbeleid, dreigt de coalitie nu zich nu te verliezen in een experiment dat om de lieve vrede te bewaren een onwerkbaar slap compromis is geworden. Mijn oproep: neem dit advies volledig over. Start de experimenten en sta open voor de uitkomsten. Geef het experiment een serieuze kans van slagen, zodat we lessen kunnen trekken en drugscriminaliteit kunnen bestrijden. Zodat je zeker kan zijn van een veilige buurt.

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte