Geef de echte voetbalsupporter de ruimte

Geef de echte voetbalsupporter de ruimte

Geef de echte voetbalsupporter de ruimte

Door Tjeerd van Dekken op 29 januari 2015 Delen  

Ik ben blij dat de Eerste Kamer vandaag heeft ingestemd met de nieuwe Voetbalwet. Door deze wet kunnen we eindelijk korte metten maken met notoire relschoppers die het voor de welwillende supporter verpesten. En dat zijn miljoenen voetballiefhebbers in Nederland . Hiermee wordt een voetbalwedstrijd weer veilig voor jong en oud. Tot mijn vreugde steunen ook de KNVB en het Supportersplatform betaald voetbal Nederland.

De nieuwe Voetbalwet, in de kern een PvdA-initiatief, houdt onder meer in dat hooligans een langer stadionverbod opgelegd kunnen krijgen. Daarnaast is het van belang dat een stadionverbod niet voor slechts één gemeente of stadion geldt. Alleen met een landelijk verbod kunnen we supportersgeweld effectief bestrijden.

Ook willen we de echte supporter tegemoetkomen. De clubcard en combiregeling wordt waar dat kan afgeschaft, zodat gastsupporters weer onbezorgd uitwedstrijden kunnen bezoeken.

Met het besluit in de Eerste Kamer is gekozen voor nog veiliger voetbalstadions. Dat is hard nodig. Voetbal moet weer een feest worden waar iedereen zonder angst voor geweld naar toe kan gaan.

Hieronder m’n eerdere blog hierover uit januari 2015:
De gewone, welwillende supporter die met zijn gezin van een mooie pot voetbal wil genieten, moet alle ruimte krijgen. Hooligans en vandalen pakken we aan. De nieuwe Voetbalwet, die deze week in de Kamer werd besproken, regelt dat. Wie het voetbalfeest verpest voor de echte fans, is de pineut en hoeft zich voorlopig niet te laten zien in het stadion. Voor alle anderen moet het weer makkelijker worden om uit- en thuiswedstrijden te bezoeken, met zo min mogelijk belemmerende regels.

Voetbal is van het volk en het mag niet van het volk worden weggenomen. Dit is een prachtig citaat van Rivelino, ooit sterspeler van het Braziliaans elftal dat in 1970 wereldkampioen werd. Voetbal is van het volk en zo is het ook. Dat is niet alleen de opvatting van Rivelino, dat is ook het standpunt van de Partij van de Arbeid en al helemaal dat van mijzelf. Ik zal het maar onthullen: hier staat een fanatiek supporter van de Pride of the North, gehuisvest in de Groene Kathedraal, onder de fanatieke supporters ook wel ‘De hel van het Noorden’ genoemd, mijn eigen Groningen FC.

Hier spreekt iemand met clubliefde en een voetbalhart. Niet voor niets heb ik ontzettend veel sympathie voor fanatieke supportersclubs. Niet voor niets heb ik — dat is overigens al weer een paar jaar geleden —het Supportersplatform Betaald Voetbal helpen oprichten, dat maarliefst 70 procent van de officiële supportersverenigingen vertegenwoordigt binnen het betaalde voetbal. Ik volg met interesse acties en plannen om voetbal terug te brengen tot de kern, namelijk een waar volksfeest voor jong en oud.

Dat beoogde de PvdA op 31 mei 2012 met de initiatiefnota ‘Voetbal weer een feest voor iedereen!’. Deze nota heb ik samen met oud-collega’s De Mos en Çörüz opgesteld en daarin deden we voorstellen om het voetbal weer aantrekkelijk te maken en tegelijkertijd voetbalvandalisme te bestrijden. Juist daarom wil de PvdA het kaf van het koren scheiden. We komen op voor de goedwillende en ook de fanatieke supporters en willen een harde aanpak voor de kleine groep ordeverstoorders die proberen het voetbal in de maatschappij te ontregelen.

Het doet daarom goed dat het kabinet belangrijke voorstellen uit onze initiatiefnota steunt en daarmee de basis heeft gelegd voor de nieuwe Voetbalwet. Want laat ik duidelijk zijn: goedwillende supporters mogen niet lijden onder het gedrag van de hooligans die het voetbal helaas ook kent. Deze laatste groep dient hard aangepakt te worden. Allereerst door de supportersverenigingen zelf en de clubs, maar daarnaast zijn er helaas ook wettelijke maatregelen nodig. We willen met deze nieuwe voetbalwet duidelijk maken dat we staan voor de goedwillende supporter en strijden tegen de ordeverstoorders die mensen met geweld het stadion, de kroeg, het strand of zelfs de kermis afjagen.

We zijn het dus in hoofdlijnen eens met het wetsvoorstel. Maar ik heb tijdens het debat nog wat andere zaken aan de orde gesteld, waar in de toekomst meer aandacht aan zal moeten worden besteed. Zeker op het moment dat deze aangescherpte voetbalwet zijn vruchten gaat afwerpen en het probleem van de kwaadwillende supporters de kop heeft ingedrukt, wordt het tijd om meer aandacht te schenken aan de regels, die nu ook nog de goedwillende supporters belemmeren. Dat laatste moet natuurlijk zo snel mogelijk gebeuren.