Geef arbeidsgehandicapten de kans om mee te doen!

Geef arbeidsgehandicapten de kans om mee te doen!

Door Gijs van Dijk op 12 september 2018 Delen  

Een nuttige bijdrage leveren, erkenning krijgen en een volwaardig inkomen verdienen. Maar dat gaat niet bij iedereen vanzelf.

Sommige mensen hebben een arbeidshandicap en hebben dus een extra steuntje in de rug nodig. En ik vind dat we veel meer moeten en kunnen doen om deze mensen de kans te geven mee te doen. Het kabinet was voornemens mensen met een arbeidshandicap onder het minimumloon te betalen. Dankzij Noortje, Amber en alle mensen van de actiegroep ‘Wij Staan Op’ is dat belachelijke plan van tafel. Maar dat betekent niet dat we er zijn.

Als PvdA willen wij dat mensen met een arbeidsbeperking volwaardig mee doen. Niet weggestopt in een hokje op een bedrijventerrein, maar midden in de samenleving. Daarom hebben wij in 2015 de Participatiewet ingevoerd. Het doel van die wet is om meer mensen met een arbeidshandicap aan een baan te helpen bij een ‘gewone’ werkgever. En wij staan nog steeds achter dat doel. Maar we moeten constateren dat dit in de praktijk nog niet goed genoeg gaat. Er zijn aanpassingen nodig.

Als PvdA willen wij dat mensen met een arbeidsbeperking volwaardig mee doen. Daarom staan wij achter het doel van de Participatiewet. Maar er zijn aanpassingen nodig. 

Dit zijn dan ook de plannen:

  • De sociale werkvoorziening moet een plek worden waar je een opstap hebt naar werk, de plek waar je in een beschermde omgeving kan werken en de plek waar je kunt terugvallen als het even niet lukt bij het bedrijf waar je werkt. Wij vragen het kabinet om mensen niet tussen wal en het schip te laten vallen. We willen dat de toegang tot een beschermde werkplek eenvoudiger wordt en er goede arbeidsvoorwaarden komen voor mensen die in zo’n beschermende omgeving werken.
  • Ook moet de overheid aan de slag om meer banen voor mensen met en arbeidsbeperking te creëren. Met vakbonden en werkgevers zijn er afspraken gemaakt om 125.000 garantiebanen te creëren. Dit zijn banen waar mensen met een arbeidsbeperking volwaardig mee kunnen doen. Het aantal banen bij bedrijfsleven gaat nu voorspoedig. Zij lopen op schema. Maar de overheid geeft het verkeerde voorbeeld. Zij hebben nog maar iets meer dan de helft van het aantal beloofde banen gecreëerd. Dat moet echt beter.

We willen dat iedereen, met of zonder extra steuntje in de rug, kan meedoen in onze maatschappij.

Met deze plannen kunnen we mensen met een arbeidsbeperking de mogelijkheid geven om hen een volwaardige plek op de arbeidsmarkt te geven. Wij trekken hierbij samen op met de FNV die al eerder hierover aan de bel heeft getrokken. We willen namelijk dat iedereen, met of zonder extra steuntje in de rug, kan meedoen in onze maatschappij.

Met mij hierover in gesprek? >

Delen:

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word lid