Geef alle jongeren een cultuurcheque

Geef alle jongeren een cultuurcheque

Door Lilianne Ploumen op 14 juni 2021 Delen  

Zelden voelde een zomer zo bevrijdend aan.

Nu door de vaccinaties het aantal besmettingen snel daalt, gaan steeds meer sectoren open. De terrassen zijn al langer weer vol en eindelijk kunnen we ook weer naar het museum, het theater of naar een concert. Maar na een lang coronajaar is de situatie bij veel van deze instellingen uiterst penibel. Daarom vind ik dat er een impuls nodig is.

Weinig sectoren zijn zo zwaar getroffen als de kunst- en cultuursector.

Weinig sectoren zijn zo zwaar getroffen als de kunst- en cultuursector. Musea, theaters, muziekpodia en concertzalen: met uitzondering van de zomer van vorig jaar zijn ze bijna de hele coronacrisis gesloten gebleven. De reserves zijn op. We moeten er nu voor zorgen dat zij een vliegende start kunnen maken, zodat het culturele aanbod in Nederland weer zo snel mogelijk op het niveau van voor de crisis komt.

Vandaag dien ik daarom een voorstel in om alle jongeren tussen de 18 en 25 jaar een voucher te geven van 50 euro. Daarvan mogen ze naar het museum, de bioscoop of het theater. Voor die jongeren een mooi extraatje aan het eind van een zwaar jaar en een kans om in aanraking te komen met kunst en cultuur. Voor al die culturele instellingen en de mensen die daar werken betekent het meer bezoekers en extra inkomsten. En dat is zeer welkom.

Ik dien een voorstel in om jongeren een voucher te geven.

Natuurlijk er is meer nodig. Zo pleiten wij ook voor een eenmalige investering in muziekgezelschappen en theaterproducties om weer op te starten. Maar in Frankrijk hebben ze alle jongeren ook zo'n cultuurcheque gegeven en daar is het een groot succes. En het heeft ook iets symbolisch. Aan het eind van een zwaar jaar treffen we elkaar weer bij een toneelstuk of in een museum. Waar we iets leren over wie en wat wij zijn als mensen. En terwijl we genieten van al dat moois.

Delen:

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee