Meer zicht op babysterfte

Meer zicht op babysterfte

Door Khadija Arib op 7 januari 2010 Delen  

Ik ga ervan uit dat het advies van de stuurgroep Zwangerschap en Geboorte integraal wordt overgenomen door minister Klink. Het rapport met aanbevelingen om babysterfte aan te pakken in Nederland kondigt stevige maatregelen aan. Ons land verkeerde lang in de ontkenningsfase, zeg ik maandag in een interview met de Volkskrant. Het ochtendblad stelt vast dat ik babysterfte in 1998 op de agenda zette en dat het onderwerp na lange tijd een politieke kwestie is geworden.

Update: Inmiddels is het rapport over de veiligheid bij geboorte gepresenteerd aan minister Klink van Volksgezondheid. Ondanks het feit dat het ministerie de komende maanden fors moet bezuinigen, vindt hij dat voor veilige geboorten extra geld beschikbaar moet komen, als blijkt dat er meer gynaecologen en/of verloskundigen nodig zijn. Dat geld zal dan wel uit eigen zak moeten komen.

Babysterfte was eind jaren negentig nog niet zo’n belangrijk politiek onderwerp. Waren we in de jaren zestig en zeventig nog koploper met weinig babysterfte, nu horen we bij de landen met de hoogste sterfte. Op de site van de Volkskrant kunt het interview teruglezen.

Ik dring er al jaren op aan dat er meer maatregelen worden genomen om babysterfte in Nederland tegen te gaan. Zo presenteerde ik in 2006 het plan ‘Dring onnodige babysterfte in Nederland terug!‘.