Gebarentaal als officiële taal

Gebarentaal als officiële taal

Door Attje Kuiken op 5 september 2019 Delen  

Erken Nederlandse Gebarentaal als officiële taal

Stel je voor dat je televisie kijkt zonder geluid. Vaak is het dan bijna niet te volgen. Bij Boer zoekt Vrouw is dat jammer, maar in het geval van een terroristische aanslag is het bedreigend. Dan zie je de premier, politiemensen, militairen op tv, maar je krijgt niet mee wat er gezegd wordt. Dat moet anders.

Dove mensen hebben recht op erkenning van hun taal

In Nederland zijn er 15.000 mensen die de Nederlandse Gebarentaal gebruiken. Maar zij staan nog te vaak langs de zijlijn. Daarom dien ik samen met ChristenUnie en D66 een initiatiefwet in. De Nederlandse Gebarentaal moet erkent worden als officiële taal. Dat is belangrijk, want het erkent de plek van doven en gebarentaligen in onze samenleving. En het zorgt er ook voor dat er bij belangrijke persconferenties een tolk Nederlandse Gebarentaal naast staat. Zo wordt belangrijke informatie beter toegankelijk voor gebarentaligen.

Dove mensen hebben recht op die erkenning van hun taal door de overheid. Een taal die generaties zwaar ondergewaardeerd is geweest. Een taal die voor dove mensen de enige volledig toegankelijke taal is. Hun moedertaal. Deze wet is een belangrijke stap vooruit. Ik hoop dat er brede steun voor is, zodat iedereen zeker kan zijn van een plek in onze samenleving, ook als je minder goed kan horen.

Delen:

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte