Fraude studiebeurs harder aanpakken

Fraude studiebeurs harder aanpakken

Door Hans Spekman op 8 juli 2009 Delen  

Minister Plasterk moet fraude met de studiebeurs harder aanpakken. Er wordt nu naar schatting voor tachtig miljoen gefraudeerd met de beurs voor uitwonenden en fraudegevallen die aan het licht komen, worden niet aangepakt. Ik denk dat het onderwijs die tachtig miljoen euro heel gemakkelijk een betere bestemming zou kunnen geven.

Studenten en hun ouders sjoemelen massaal met de studiefinanciering. Het afgelopen collegejaar is er vermoedelijk voor ruim tachtig miljoen euro aan ’uitwonendenbeurs’ onterecht opgestreken, door studenten bij opa en oma of andere familieleden in te schrijven.  Bij elkaar frauderen ze voor tachtig miljoen euro. Dat concludeer ik na een inventarisatie onder ongeveer veertig rechercheurs in het hele land.

Er wordt niet actief naar frauderende studenten gezocht. De IB-Groep, die de studiefinanciering regelt, heeft geen eigen opsporingsdienst. Als een keer iemand wordt betrapt, gaat het om bijvangst in een onderzoek naar een andere zaak. Maar als de rechercheur dit doorspeelt aan de IB-Groep, doet die pas aangifte als voor meer dan tienduizend euro is gefraudeerd. Deze grens is veel te hoog: Als iemand vier jaar lang onterecht een beurs voor een uitwonende ontvangt, zit hij nog steeds onder de tienduizend euro. Hierdoor wordt frauderen  een gewoonte; Als je ziet dat je broer ongestraft te veel studiebeurs krijgt, ga je het zelf niet anders aanpakken.

Ik wl daarom dat de minister van Onderwijs ingrijpt en duidelijk maakt dat fraude niet acceptabel is. Het ministerie moet handhaven met ingang van het nieuwe studiejaar. Als studenten weten dat ze er niet mee wegkomen, passen ze wel op zich als uitwonende in te schrijven. In kamervragen pleit ik m ook voor het inzetten van een landelijk team van rechercheurs.

Update: Minister Plasterk heeft, vooruitlopend op een maatregelenpakket om misbruik van studiebeurzen tegen te gaan, inmiddels aangekondigd dat studenten en hun ouders die frauderen met de studiefinanciering fikse boetes tegemoet kunnen zien.