Fraude Rabobank onacceptabel

Fraude Rabobank onacceptabel

Door Henk Nijboer op 29 oktober 2013 Delen  

De Partij van de Arbeid vindt het manipuleren van het Libor-tarief door enkele banken waaronder de Nederlandse Rabobank volstrekt onacceptabel. De zogenoemde Libor-rente is het ankerpunt voor duizenden miljarden aan hypotheken en leningen aan consumenten en bedrijven. Geknoei met de vaststelling is misdadig en raakt aan de basis van het vertrouwen in het internationale financiƫle stelsel.

De Rabobank heeft een boete van €774 miljoen opgelegd gekregen wegens betrokkenheid bij de manipulatie van het Libor-tarief. De opgelegde boete raakt de Rabobank niet alleen financieel zwaar, maar tast ook het imago van deze bank en de financiële sector in brede zin aan. De PvdA vindt het daarom begrijpelijk, gelet op de ernst van de feiten, dat Piet Moerland opstapt als bestuursvoorzitter van de Rabobank.

De PvdA wil niet nog een keer meemaken dat op een dergelijke ontwrichtende wijze wordt gemanipuleerd. Al eerder heeft de PvdA vragen gesteld aan de minister over de manipulatie van zogenoemde benchmarks waaronder het Libor-tarief. De PvdA wil dat er strenger toezicht komt op de benchmarks op basis van duidelijke regels zodat een herhaling van dit misbruik zich nooit weer kan voordoen.