FIFA moet zich aan spelregels houden

FIFA moet zich aan spelregels houden

Door Tjeerd van Dekken op 16 juli 2010 Delen  

De Partij van de Arbeid is warm pleitbezorger van de organisatie van een Wereldkampioenschap Voetbal in Nederland. Onze partij ondersteunt dan ook de ambitie om zo’n WK te organiseren in 2018 of 2022. Bij het laatste WK in Zuid-Afrika konden we allemaal zien hoeveel zo’n evenement, zelfs als het aan de andere kant van de wereld plaatsvindt, losmaakt bij de mensen. Een WK kan een echt volksfeest worden; iets waar alle Nederlanders ontzettend trots op kunnen zijn! Bovendien kan het organiseren van een topsportevenement op eigen bodem helpen om sporten populairder te maken bij de jeugd en dat valt natuurlijk alleen maar toe te juichen. Wel heb ik afgelopen week bij de minister aan de bel getrokken over de enorme invloed van de wereldvoetbalbond FIFA.

Ik heb een schriftelijke inbreng ingediend over de organisatie van het WK. Het betreft een reactie op een brief van minister Klink, waarin hij de deur op een kier liet staan voor de enorme invloed van de FIFA. Die organisatie gaat erg ver bij het beschermen van de belangen van zijn hoofdsponsors, zoals we in Zuid-Afrika konden zien bij de behandeling van supporters in een ‘Bavaria-jurkje’.

Bescherming van merkrechten is in principe niet slecht, hoofdsponsors zullen altijd een bepaalde mate van bescherming eisen als ze veel geld in een evenement steken. Maar dat wil nog niet zeggen dat daarvoor wetten en regels veranderd moeten worden.

Nederland heeft een prima privaatrechtelijk stelsel. Het is niet nodig om bij wijze van knieval naar de FIFA allerlei nieuwe regels te gaan schrijven.

De FIFA en het WK zijn wat de PvdA betreft dus van harte welkom in Nederland. Maar dan wel met onze spelregels.