Fietsen en wandelen aangenamer maken

Fietsen en wandelen aangenamer maken

Fietsen en wandelen aangenamer maken
Foto Flickr / ednl

Door Duco Hoogland op 4 maart 2014 Delen  

Even op de fiets stappen, een rondje wandelen, of nog beter wat mij betreft, een aantal kilometers hardlopen. Het is heerlijk, en iedere week pakken vele Nederlanders samen met mij de fiets of de benenwagen.

Om te kijken wat de nationale overheid kan doen om deze recreanten te helpen schreven Paulus Jansen (SP), Sander de Rouwe (CDA) en ik vorig jaar de startnota ‘Een stap vooruit’, waarin we een groslijst opstelden van voorstellen waarmee we onder andere langs Wandelnet, Fietsplatform, ANWB en Waterschappen zijn gegaan. Deze organisaties hebben commentaar geleverd dat wij ter harte hebben genomen. Nu is het tijd voor de initiatiefnota (pdf) met voorstellen voor de uitbouw en verbetering van de wandel- en fietsnetwerken in ons land.

De Partij van de Arbeid wil het aangenamer en aantrekkelijker maken om te gaan fietsen of wandelen. Dat kan door hindernissen onderweg weg te nemen, en het makkelijker te maken de fiets mee te nemen in de trein. Zo komen we al die mensen die iedere week eropuit gaan tegemoet.

Dit willen we onder andere doen door het makkelijker te maken om de fiets mee te nemen in de trein. Wij willen dat het fietsvervoer in stoptreinen buiten de spits gratis wordt en dat je de OV-fiets op elk ander willekeurig station kan inleveren. De wandelaar komen we tegemoet door duidelijkere bewegwijzering langs fiets- en wandelpad, de top-50 met grootste knelpunten op fiets- en wandelroutes aan te pakken en zogenoemde ecoducten en faunapassages zo veel mogelijk ook recreatief te gebruiken.

Ook stellen we voor om meer doorgaande routes te maken en hindernissen onderweg te beperken. De toeristische functie van wandelen en fietsen kan ons land aantrekkelijker maken en is goed voor lokale ondernemers. Lekker weg in eigen land, goede ontspanning en goed voor de economie. Het is gezond om te bewegen. Om dat zo makkelijk mogelijk te maken moeten simpele routes goed herkenbaar zijn. Via apps de route volgen en onderweg een terrasje pakken horen bij deze manier van ontspannen.

Ik ben trots op het resultaat. Nu wordt het zaak de plannen ook tot uitvoering te brengen. Ik weet zeker dat als collega’s van de andere fracties onze voorstellen over wandelroutes lezen ze overtuigd worden van nut en noodzaak en de verbeterslag voor wandelaars en fietsers gemaakt kan worden.

Download de initiatiefnota ‘Een stap vooruit’ (pdf) >