Extremisten van de toekomst voorkomen

Extremisten van de toekomst voorkomen

Extremisten van de toekomst voorkomen
 Foto Flickr/ PvdA

Door Ahmed Marcouch op 27 november 2014 Delen  

De Partij van de Arbeid wil de extremisten van nu hard aanpakken  en die van de toekomst voorkomen. Daarom pleit ik voor een Jihadisme Interventie Team, naar voorbeeld van het Preventie Interventie Team dat in Amsterdam bewezen succesvol is bij de top-600 aanpak. Ik heb het kabinet per motie opgeroepen om deze teams op te tuigen.

Behalve het najagen van jihadisten en andere extremisten, moet een Jihadisme Interventie Team actief op bezoek gaan bij de broertjes en zusjes om hen op het rechte pad te houden en te voorkomen dat zij zich op dezelfde manier ontwikkelen als hun oudere broer of zus.

Minister Opstelten liet weten positief tegenover mijn motie te staan. Een Jihadisme Interventie Team bestaat uit doorgewinterde professionals die zelf een extremistische periode overwonnen hebben. Met hun kennis en praktijkervaring komen ze achter de voordeur bij de broertjes en zusjes van jihadisten. Ze zijn 24/7 inzetbaar en worden gesteund door de beste wetenschappers. De methode heeft zich bewezen bij de broertjes en zusjes van de Top600 criminelen, zij worden in Amsterdam door een Prevente Interventie Team (PIT) op het rechte pad gehouden. Deze teams slagen er vooral heel goed in de verschillende soorten agressie in toom te houden. Ze kennen de mensen om wie het gaat, ze weten wat mensen doet afglijden in de handen van extremisten. Met hun cultuurkennis hebben ze in gemengde wijken bovendien genoeg aan een half oog, en met hun talenkennis genoeg aan een half oor. Dat wil ik ook met het Jihadisme Interventie Team.

Want de jihadisten van nu waren bij de moord op Theo van Gogh nog kleine broertjes, bijvoorbeeld van de Hofstadgroep. Het is zonde dat wij in die tien jaar die volgden niet beter op ze gelet hebben. Hadden wij hen met z’n allen dichter bij ons gehouden, beter gevormd als gezin, school, sportvereniging, moskee, gemeenschap en buurt – dan waren zij wellicht opgegroeid tot evenwichtige jongeren. De meeste extreme radicalen zijn immers bekeerlingen of teruggekeerden na een losbollige of zelfs criminele periode. Met professioneel en gericht preventiebeleid hebben we opnieuw een kans om de huidige broertjes en zusjes niet te laten lopen. Met een Jihadisme Interventie Team in één van onze grote steden. De jihadisten van nu hebben zelf immers ook weer jonge broertjes, zusjes en zelfs kinderen. Laten we deze keer voorkomen dat die niet uitgroeien tot de jihadstrijders van morgen. Ik ben blij dat de minister hier werk van maakt.