Extra taalonderwijs voor vluchtelingkinderen

Extra taalonderwijs voor vluchtelingkinderen

Extra taalonderwijs voor vluchtelingkinderen
 Foto Pixabay / ryse5

Door Loes Ypma op 1 juni 2016 Delen  

 

Onderwijs bieden aan vluchtelingenkinderen vraagt veel extra’s van scholen. Deze kwetsbare kinderen komen vaak met een achterstand op school, hebben soms een trauma en spreken de taal niet. Er is extra aandacht nodig en geschikt materiaal. Nu is het nog zo dat basisscholen alleen extra budget krijgen voor één jaar onderwijs aan een vluchtelingkind. Maar in een jaar zijn de taalachterstanden van vluchtelingkinderen niet weggewerkt. Onze taal leren lukt niet in één jaar.

Scholen waar deze kinderen welkom zijn verdienen een groot compliment. De problemen die erbij komen kijken mogen we daarom niet op hen afschuiven. Daarom wil ik dat ze voldoende tijd en geld krijgen zodat ze alle kinderen voldoende aandacht kunnen geven. De vluchtelingenkinderen én alle andere kinderen in de klas.

Samen met een meerderheid van de Tweede Kamer, bestaande uit GroenLinks, D66, SP, Christenunie en CDA, diende ik daarom vandaag een motie in. Die regelt dat scholen ook een vergoeding ontvangen voor het tweede jaar onderwijs dat ze aan de vluchtelingkinderen geven. Want we mogen zowel deze scholen als de vluchtelingenkinderen niet in de kou laten staan. Ieder kind verdiend een gelijke kans, en daar moeten we soms een extra inspanning voor leveren.