Exorbitant hoge vertrekpremies in de zorg onacceptabel

Exorbitant hoge vertrekpremies in de zorg onacceptabel

Door Otwin van Dijk op 7 juni 2013 Delen  

De PvdA vindt dat torenhoge vertrekpremies van zorgbestuurders aangepakt moeten worden. Exorbitant hoge topsalarissen en vertrekregelingen voor zorgbestuurders zijn nog steeds aan de orde van de dag. Onacceptabel. Zorggeld moet naar zorg.

We hebben met z’n allen de verantwoordelijkheid om de sterk stijgende zorgkosten in de hand te houden. Daarvoor worden pijnlijke, maar noodzakelijke maatregelen voorgesteld. Banen van zorgmedewerkers staan op het spel. Dan kan het niet zo zijn dat zorgbestuurders zichzelf rijkelijk laten belonen en er met zorggeld van doorgaan.

Het onderzoek laat zien dat er nog weinig veranderd is. Daarom is het goed dat de Wet Normering Topinkomens per dit jaar van kracht is. Deze heeft nog geen invloed op eerdere premies en salarissen die in het onderzoek genoemd worden. De wet maakt wel dat zorgbestuurders per 1 januari 2013 niet meer dan de minister-president mogen verdienen en vertrekpremies worden gemaximeerd. Een goede zaak, want aan bestuurders die het belang van hun eigen bankrekening boven het belang van goede zorg plaatsen, heeft de zorg niets.