Exorbitant hoge bonussen: echt niet meer van deze tijd

Exorbitant hoge bonussen: echt niet meer van deze tijd

Foto Pixabay / Alexas_Photos

Door Henk Nijboer op 1 november 2016 Delen  

Het uitkeren van bizar hoge bonussen aan topbestuurders is echt niet meer van deze tijd. Het valt dan ook niet uit te leggen dat de NXP-topman bijna €400 miljoen krijgt uitgekeerd nu het bedrijf wordt verkocht aan het Amerikaans Qualcomm. Zo’n beloning is niet in het belang van de werknemers en de maatschappij. Met deze exorbitant hoge bonus lijken de oude tijden van Rijkman Groenink en Jan Bennink te herleven.

Wat de PvdA betreft laten we die tijden definitief achter ons en worden de torenhoge bonussen fors ingeperkt.

Het kabinet moet wat de PvdA betreft de wetgeving rond fusies en overnames verder aanscherpen. Het persoonlijke financiële belang van topbestuurders bij een overname of fusie moet worden ingeperkt. We moeten voorkomen dat onze bedrijven in de uitverkoop worden gedaan, puur en alleen om de bankrekening van de bestuurders te spekken. Het financiële belang van een topman mag nooit boven het belang van werknemers en de maatschappij gaan.

Er zijn al veel stappen gezet in de aanpak van bonussen, zo hebben we in Nederland de strengste bonuswetgeving van Europa. Maar het voorbeeld van de NXP-topman laat zien dat we er nog niet zijn. De PvdA blijft zich inzetten voor het inperken van variabele beloningen.