Excessen bij ontgroening moeten financiële consequenties hebben

Excessen bij ontgroening moeten financiële consequenties hebben

Foto Flickr / Roel Wijnants

Door Amma Asante op 31 oktober 2016 Delen  

Studentenverenigingen die op een ontoelaatbare manier over de schreef gaan bij ontgroeningen moeten dat ook merken in hun portemonnee. Ik ben daarom ook blij dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) voorwaarden gaat stellen aan verenigingen voordat ze in aanmerking komen voor bestuursbeurzen van de universiteit. Het kan namelijk niet zo zijn dat een universiteit met publieke middelen dergelijke excessen faciliteert.  

 

De Rijksuniversiteit Groningen komt nu met maatregelen tegen excessen bij ontgroeningsrituelen. Studentenverenigingen hebben een belangrijk sociale functie in het leven van studenten. Het is daarom ook terecht dat studenten die zich inzetten hiervoor een bestuursbeurs kunnen krijgen. Zo worden ze gecompenseerd voor hun studievertraging. Het is echter onacceptabel dat deze studenten die beurs gebruiken om aspirant-leden te onderwerpen aan seksisme, vernedering, geweld en intimidatie. 

 

Daarom vroeg ik de minister van onderwijs vorige maand te onderzoeken of studentenverenigingen die over de schreef gaan gekort kunnen worden op de subsidies die zij ontvangen van universiteiten. Ik ben blij dat de RUG nu zelf het voortouw neemt en niet wacht op de minister. We weten dat excessen bij ontgroeningen zich niet alleen in Groningen voordoen. Ik hoop dan ook dat meerdere universiteiten het voorbeeld van De RUG zullen volgen.