Europese waarden koesteren en uitdragen

Europese waarden koesteren en uitdragen

Europese waarden koesteren en uitdragen
 Foto Flickr / European Parliament

Door Marit Maij op 16 oktober 2014 Delen  

In Europa geloven we in vrijheid, democratie, gelijkheid, emancipatie, en de bescherming van fundamentele burgerrechten. Helaas staan die Europese rechten steeds vaker en op steeds meer plekken in Europa onder druk. Om deze waarden te verdedigen hebben we vanaf nu een nieuwe voorvechter in Europa: de nieuwe PvdA Eurocommissaris Frans Timmermans die vandaag zijn laatste werkdag heeft als minister van Buitenlandse Zaken.

We zijn heel blij met de topprioriteit die Europa gaat geven aan groei en banen. Werkgelegenheid is onze eerste, maar niet onze enige prioriteit. Europa is meer dan een markt of economie. Het is een gemeenschap van waarden. Daarom is het goed dat dat de nieuwe Commissie ook meer aandacht gaat geven aan de bescherming van die Europese waarden en rechten. Juist via die gedeelde set van normen en waarden als vrijheid en democratie verbindt Europa mensen over het hele continent. Overal in Europa hebben volkeren en samenlevingen gedurende eeuwen een zelfde ontwikkeling doorgemaakt: van onderdrukking van velen door een elite van weinigen, naar een democratie van en voor allen. En die ontwikkeling, die gezamenlijke ervaring, moeten we koesteren.

Daarom is de PvdA erg verheugd dat de nieuwe Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans niet alleen de rechterhand van Juncker gaat worden, maar ook de bewaker zal zijn van de Europese burgerrechten. En dat is nodig. We zien in Europa nog steeds dat sommige conservatievelingen terugvallen in oud gedrag en vrouwen discrimineren, emancipatie tegenwerken, en LHBT rechten willen ontnemen. Ook zien we in sommige landen dat fundamentele vrijheden en rechten als persvrijheid onder druk komen te staan. En we zien zelfs gevallen van populistische politici die bevolkingsgroepen tegen elkaar op proberen te hitsen op basis van hun etniciteit, geloof of afkomst. Dat moet stoppen.

Als iemand in staat is om dit soort gedrag aan de kaak te stellen en om op te komen voor onze burgerrechten dan is dat Frans Timmermans. Wij zullen de Commissaris dan ook voor 100% steunen als hij opkomt voor burgerrechten in lidstaten, ook als dat een moeilijk gesprek met partners oplevert. En waar nodig zullen wij vanuit de Tweede Kamer Europa oproepen dat ook consequent te blijven doen. Wij vertrouwen erop dat Timmermans niet in de krochten van de Brusselse bureaucratie verdwijnt maar zichtbaar in Europa en Nederland onze gedeelde Europese waarden zal blijven uitdragen en beschermen. Voor iedereen.