Europese vluchtelingenaanpak kan begin van een doorbraak zijn

Europese vluchtelingenaanpak kan begin van een doorbraak zijn

Europese vluchtelingenaanpak kan begin van een doorbraak zijn
Foto PvdA

Door Attje Kuiken op 8 maart 2016 Delen  

De overtocht in gevaarlijke bootjes stoppen en een luchtbrug waarmee erkende vluchtelingen veilig naar Europa kunnen komen. Dat is wat Diederik Samsom enige tijd geleden voorstelde. Na een dag en een nacht onderhandelen sloten de Europese landen gisteren een akkoord met Turkije waarin ze echt samen gaan werken aan deze oplossing. Als het akkoord slaagt, kan dit het begin van een doorbraak zijn.

Het gaat om een deal op hoofdlijnen, waarvan de details nog verder uitgewerkt moeten worden. We zijn er dus nog niet. Nederland moet als voorzitter van de Europese Unie alles op alles zetten om dit akkoord ook daadwerkelijk rond te krijgen. Want een oplossing is nu meer nodig dan ooit.

Mensensmokkel is inmiddels een miljardenindustrie in Turkije, en iedere dag verdrinken er mensen in de Egeïsche zee. De meerderheid van de bootvluchtelingen zijn inmiddels vrouwen en kinderen. Als we hier wat tegen willen doen, moeten we voorkomen dat mensen op een gammel bootje stappen en moeten we de ongecontroleerde vluchtelingenstroom stoppen.

Turkije heeft nu beloofd de overtocht met bootjes te stoppen en alle migranten die toch vanuit Turkije de oversteek maken naar Griekenland terug te nemen. Tegelijkertijd moet Europa solidair zijn met Turkije. Daarom gaan we voor iedere bootvluchteling die Turkije terugneemt een vluchteling uit een kamp in Turkije met het vliegtuig naar Europa halen. Ook trekt Europa nog eens drie miljard extra uit voor vluchtelingenopvang in Turkije, bovenop de al eerder toegezegde drie miljard. Van dat geld kunnen de 2,5 miljoen vluchtelingen die in Turkije zitten een beter leven krijgen. Voldoende voedselpakketen, kinderen die naar school kunnen en toegang tot medische zorg.

Dat ieder land voor zich niet werkt, hebben we de afgelopen tijd gezien. Een oplossing voor al die vluchtelingen kan alleen bereikt worden als Europa en Turkije bereid zijn samen te werken. De afgelopen tijd leek dit proces in een impasse te zitten. Turkije wilde dat Europa eerst vluchtelingen zou overnemen, terwijl Europa eerst wilde dat Turkije de overtocht in bootjes zou stoppen. Nu lijkt er het begin van een doorbraak te zijn en kunnen we straks hopelijk voorkomen dat mensen verdrinken.