Europees Pedofielenregister hard nodig

Europees Pedofielenregister hard nodig

Door Jeroen Recourt op 19 januari 2011 Delen  

De PvdA vindt het hoog tijd voor een Europees register waarin pedofielen worden opgenomen. Dat register moet voorkomen dat veroordeelde of gezochte pedofielen zich onopgemerkt in een ander Europees land kunnen vestigen. Ik hoop dat berichten over een voortvluchtige pedofiel die jarenlang ongehinderd in Nederland woonde de minister eindelijk wakker hebben geschud.

De afgelopen weken zijn wij al een paar keer opgeschrikt door berichten over pedofielen die na een veroordeling in het buitenland, zich onopgemerkt in Nederland  konden vestigen.  Eerst was daar Robert M. die na een veroordeling in Duitsland bij nota bene kinderdagverblijven in Amsterdam aan het werk kon gaan. Hij wordt verdacht van ernstig kindermisbruik. Nu bleek onlangs dat een veroordeelde en voortvluchtige Belgische pedofiel al jaren onopgemerkt in Utrecht woonde. Hiermee is de noodzaak voor een pedofielenregister, waar PvdA-kamerlid Khadija Arib al voor pleitte, duidelijk aangetoond.

Wij willen de minister erop wijzen dat Nederland dit niet alleen kan regelen. Zo’n register werkt alleen als ministers afspraken maken op Europees niveau. Die mogelijkheid doet zich donderdag voor als in Brussel de Europese vergadering van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken (de JBZ-Raad) wordt gehouden. De PvdA vraagt daarom op 19 januari tijdens het overleg ter voorbereiding van deze vergadering van de Nederlandse bewindspersonen het idee van een Europees register met hun Europese collega’s te bespreken.

Zo’n register heeft een hoop voordelen: met een Europees register kunnen justitiële autoriteiten van de lidstaten van de Europese Unie elkaar beter op de hoogte houden. Daarnaast moet worden voorkomen dat veroordeelde pedofielen in andere lidstaten zonder problemen een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen krijgen. In de gevallen waarbij een werknemer verplicht is een VOG te hebben, moet het mogelijk worden dat de lidstaten toegang krijgt tot relevante gegevens uit andere EU-lidstaten. Daarmee hebben we een extra instrument om dit soort verschrikkelijke zedenzaken in de toekomst te voorkomen.

Eerder pleitte ook mijn collega Emine Boskurt in het Europees parlement al voor een Europees register >

Delen: