Europees parlement neemt voorstel aan voor gelijk loon voor gelijk werk

Europees parlement neemt voorstel aan voor gelijk loon voor gelijk werk

Door Agnes Jongerius op 29 mei 2018 Delen  

“Adopted” klonk er vanmiddag door de plenaire zaal van het Europees Parlement in Straatsburg. Met dat verlossende woord is gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde werkplek in héél Europa een feit. Iets waar wij als PvdA jaren voor gestreden hebben. In Europa, in de Tweede Kamer en in het kabinet.

We willen allemaal zeker zijn van een fatsoenlijk salaris. Van een inkomen waarmee je vooruit kunt plannen, een huis kunt kopen of huren en een gezin kunt stichten. En van steun als het even tegen zit. Maar deze zekerheden worden structureel ondermijnd door grensoverschrijdende bedrijven die sluw gebruik maakten van de Europese regels om  werknemers uit Oost-Europa onder het cao-loon te betalen. Gevolg: uitbuiting van arbeidsmigranten uit Oost-Europa en verdringing op de arbeidsmarkt in Nederland.

Nu het Europees parlement het voorstel heeft aangenomen geldt in de kas, op de scheepswerf, in de bouw of waar dan ook dezelfde cao.

Nu het Europees parlement het voorstel heeft aangenomen geldt in de kas, op de scheepswerf, in de bouw of waar dan ook dezelfde cao. Uit welk land je ook komt.  Hetzelfde loon, dezelfde toeslagen voor vakantie en dezelfde compensaties, bijvoorbeeld voor werk tijdens winterweer. Nederlandse werknemers hoeven niet meer te vrezen voor hun baan omdat een Poolse werknemer ‘goedkoper’ is. En de Portugees in de wegenbouw krijgt een volledig salaris, en hoeft niet langer de helft af te staan aan een zogenaamde ‘onkostenvergoeding’ voor een krottig onderkomen.

In oktober slaagden we erin om alle ministers van sociale zaken in Europa op een lijn te krijgen. Daar was jarenlang lobbyen bij de andere lidstaten aan vooraf gegaan. En de afgelopen weken toen er nog druk werd onderhandeld tussen het Europees parlement en de lidstaten. We kunnen als sociaaldemocraten in Europa echt het verschil maken.

Een sprong vooruit naar een Europa dat opkomt voor gewone mensen en waar je zeker kan zijn van gelijk loon voor gelijk werk.

Dit is een enorme sprong vooruit naar een Europa dat bescherming biedt. Een Europa dat niet langer alleen maar oog heeft voor de markt en de grote multinationals. Maar een Europa dat opkomt voor gewone mensen en waar je zeker kan zijn van gelijk loon voor gelijk werk. Op naar de volgende stap!

Delen:

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte