Europa dichtbij in 10 stappen

Europa dichtbij in 10 stappen

Door Paul Tang op 31 oktober 2013 Delen  

Het Europarlement en de andere Europese instituties moeten weer voor ons gaan werken. Voor alle inwoners van Europa. Brussel niet meer op afstand, maar Europa dichtbij de mensen. Niet alleen op de financiële markten, maar ook op de markt op de hoek moet het weer over Europa gaan. Daarom bied ik juist op een van onze beroemdste markten, de Albert Cuyp, mijn plannen voor een democratischer Europa aan. Aan één van de hoeders van onze democratie: oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Dit zijn mijn 10 voorstellen om de democratie in Europa weer aan het werk te krijgen.

Europa weer dichtbij

1. Als Brussel geen aandacht voor de inwoners van Europa heeft, zullen zij ook geen aandacht voor Brussel hebben. Laat het weer over mensen gaan: veranker sociale normen, stimuleer investeringen en schep daarmee werk in Europa.

2. Elk kwartaal leggen de Europarlementariërs belangrijke komende Europese wetgeving voor aan de inwoners van de EU, voor betere en begrijpelijke wetgeving.

3. Er komt een dubbelmandaat voor leden van de Tweede Kamer, zodat zij ook in het Europarlement zitting kunnen nemen. Meer samenwerking bij de uitoefening van parlementaire controle in Europa is noodzakelijk.

Eerlijk over Europa

4. Een einde aan Europa als zondebok voor Haagse beslissingen. Elke minister, staatssecretaris, fractievoorzitter, of andere politicus die Europa bekritiseert om besluiten die door henzelf zijn genomen, wordt hierop aangesproken.

5. Terwijl 60% van de besluitvorming uit de EU komt, geldt dat voor nog geen 5% van de berichtgeving. Dat moet veranderen doordat politici in Europa het publieke debat in Nederland weer opzoeken.

6. Eerlijk over excessen in Europa. Sober en solide is de sociaal-democratische norm en het is aan ons om misstanden aan de kaak te stellen.

Europa in de PvdA

7. Bij publieke verantwoordelijkheid hoort publieke verantwoording: er komt een jaarlijkse Europese ledenraad voor de PvdA. Dit wordt wat mij betreft een motie op het eerstvolgende PvdA-congres.

8. De gesprekken in de afdelingen van de PvdA zijn uiterst waardevol. De grote campagnetour langs alle PvdA-afdelingen nu, moet straks een permanente campagne worden voor Europarlementariërs.

9. Alle PvdA-politici, landelijk en lokaal, worden uitgenodigd om in de komende termijn minstens één keer het Europarlement te bezoeken. Met een verzoek, vraag of voorstel.

10. We hinken als PvdA niet meer op twee gedachten: we zijn vóór een werkend Europa.

Delen: