Eruit halen wat erin zit

Eruit halen wat erin zit

Door Otwin van Dijk op 24 oktober 2012 Delen  

Vraag aan Nederlanders wat ze belangrijk vinden en één van de eerste dingen die ze noemen is gezondheid en zorg. Dat is ook wel logisch, want als je ouder wordt, ziek bent of je een beperking hebt, dan is gewoon meedoen aan de samenleving niet altijd vanzelfsprekend. Goede zorg is in mijn ogen de zorg die mensen in staat stelt om eruit te blijven halen wat erin zit, om mee te blijven doen aan de samenleving. Een interview.

Wat moet er volgens jou gebeuren in de zorg?
We mogen best trots zijn op de zorg die we in ons land hebben, maar het is in sommige gevallen ook wel erg ingewikkeld en duur geworden. Volgens mij moeten we drie dingen doen. Ten eerste moeten we zorg dicht bij mensen regelen. In hun eigen buurt en omgeving. Ten tweede moeten we het veel minder ingewikkeld maken. Dit kan door onder andere meer gebruik te maken van de professionaliteit van mensen die in de zorg werken en indien mogelijk mensen die zorg nodig hebben meer zelf het heft in handen te geven. Als derde gaat het mij niet alleen om goede zorg, maar ook om welzijn. Je haalt toch niet mensen uit hun bed om ze er een paar uur later weer in te stoppen? Dat doe je alleen omdat mensen wat kunnen doen. Meer welzijn betekent vaak ook minder dure zorg.

Je bent wethouder van Doetinchem geweest. Wat kan Den Haag leren van Doetinchem?
Als wethouder ben ik onder de noemer ‘wijkwerk nieuwe stijl’ in Doetinchem gestart met het veel meer regelen van zorg en welzijn op buurtniveau. Hoofdkantoren waar mensen zich moesten melden voor een intakegesprek zijn dichtgegaan. Zorg- en welzijnmedewerkers werken vanuit de buurt en gaan ‘eropaf’. Daarnaast heb ik gezorgd voor hele korte lijntjes. Dit zorgt ervoor dat mensen en organisaties elkaar kennen. Het ‘ik ga er niet over’ en afschuiven is not done. Als wethouder sloot ik mezelf ook niet op in het stadhuis, ik ging erop uit. Ten slotte maakte ik concrete afspraken met het bedrijfsleven om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

Waar word je blij van?
Ik word blij van een mooie reis met mijn vrouw, van een avondje gezellig eten met vrienden en van een goede verkiezingsuitslag!

Waar kan je je boos over maken?
Ik kan me boos maken over onrecht, jaloezie en afschuifgedrag.

Wat wil je bereiken als Kamerlid?
Als Kamerlid wil ik bereiken dat mensen weer herkennen dat de PvdA zich druk maakt om hun zorgen over de zorg. Wij hebben een mooi zorgverhaal en zijn in de positie om daar ook mee aan het werk te gaan. Ik wil dat wij de zorg weer minder ingewikkeld maken en dichtbij mensen organiseren (denk onder andere aan wijkverpleegkundigen). Ik vind het belang van welzijn en eigen regie, bijvoorbeeld via een persoonsgebonden budget, daarbij heel belangrijk. Daarnaast vind ik dat de toegankelijkheid voor mensen met een beperking flink kan verbeteren en dat het tijd wordt dat we iets doen aan de positie van zwerfjongeren. Dit is echt hard nodig.

Wat doe je het liefst op een vrij dagje?
Tekenfilms kijken, waaronder de tekenfilms Phineas and Ferb en Spongebob Squarepants.

Wat kunnen anderen van jou leren binnen de politiek?
Haha! Dat klinkt best aanmatigend natuurlijk. Maar ik denk dat ik als politicus de afgelopen jaren twee eigenschappen heb laten zien: ik ben erg makkelijk benaderbaar (geen ‘hoge heer’) en ik ben vrij actiegericht. Soms moet je even mee actievoeren met mensen en schouder aan schouder staan. Als wethouder heb ik dat ook gedaan toen een dagcentrum dreigde te sluiten. Eerst voerde ik mee actie om daarna met de financiers om tafel te gaan zitten. Politiek is voor mij niet alleen debatteren in raadzalen of in het parlement.

Waarom past de portefeuille ‘langdurige zorg, AWBZ, PGB en WMO’ bij jou?
Deze portefeuille past hartstikke goed bij mij. Als wethouder heb ik mij ook al beziggehouden met zorg. Ik bemoeide me soms ook met zaken die niet rechtstreeks onder gemeentelijke verantwoordelijkheid vielen, want als het inwoners van Doetinchem raakte voelde ik mij wel verantwoordelijk. Ik heb een hekel aan politici die zeggen: ‘Sorry, daar ga ik niet over.’

Daarnaast ben ik zelf door een ongeluk in een rolstoel terecht gekomen. Dat maakt dat ik ook uit eigen ervaring kan spreken over de zorg. Over wat goed gaat in de zorg, maar ook over wat beter kan. Daar wil ik wat mee doen.

Hoe ben je in de politiek terecht gekomen?
Ik kom uit een politiek geëngageerd nest. Vaak werd er over politiek gesproken. Door mijn ongeluk kwam ik in aanraking met de zorg. Sommige dingen waren zo raar en bureaucratisch geregeld dat ik vond dat ik me er in moest gaan bemoeien. Ik hou er niet van om te piepen en aan de zijlijn te blijven staan. Mouwen opstropen en aan de slag is mijn devies. Dat heb ik dus ook gedaan. Ik werd lid van de PvdA op mijn twintigste. Wat later werd ik raadslid in de gemeente Duiven. In 2005 wethouder in Doetinchem en nu Tweede Kamerlid.

Wat is je beste eigenschap?
Mijn laagdrempeligheid. Ik maak vrij snel en makkelijk contact met verschillende mensen. Van een bestuurder tot iemand met een verstandelijke beperking die werkt op een zorgboerderij. Daarnaast ben ik gedreven en enthousiast. En gelukkig ben ik niet zo zwaar op de hand, ik kan goed relativeren.

Welke verandering mag, als het aan jou ligt, morgen al van start gaan?
Ik vind marktwerking in de zorg echt verkeerd. Dat mag wat mij betreft morgen stoppen. Zorg is geen markt. Ook geen product waar winstbejag op z’n plek is. Zorg is een band tussen mensen.

Wat moet zeker niet veranderen en hoe ga je je hier sterk voor maken?
Ik vind dat solidariteit en eerlijk delen iets is wat niet mag verslechteren. Juist in de huidige crisistijd hebben we dat hard nodig.

Wat maakt jou een PvdA´er in hart en nieren?
Ik heb twee belangrijke drijfveren: verheffing en solidariteit. Twee echte PvdA-dingen. Ik hou er niet van om mensen te zien als slachtoffer en zal dus altijd proberen mensen sterker te maken, maar ik zal nooit zeggen: ‘Je zoekt het zelf maar uit’. We zullen het toch samen met elkaar moeten rooien.

Beste tip ooit gekregen?
‘Een politicus/bestuurder die alleen maar bezig is met zijn eigen populariteit bestuurt niet.’ Je zult soms hele lastige beslissingen moeten nemen. Als wethouder heb ik bijvoorbeeld enkele daklozenopvangvoorzieningen gerealiseerd. Bij de directe buurt maak je jezelf dan niet altijd even populair. Maar als je je rug recht houdt, er bent om met de buurt in gesprek te gaan en problemen oplost, dwing je daarmee ook wel weer respect af. Mensen verwachten van politici dat zij beslissingen nemen.

Wie ben je dankbaar?
Ik ben mijn vrouw erg dankbaar. Doordat zij mij steunt kan ik mijn werk als wethouder en nu als Kamerlid doen.

Wie inspireert jou?
Joop den Uyl. Mooi hoe hij grote verhalen met praktische politiek kon verbinden.

Mooiste muziek?
Ik hou van verschillende soorten muziek. Van Nederlandstalig tot klassiek. Ik ben recent nog naar een concert van Doe Maar geweest. Het was de eerste popgroep waar ik als kind fan van was. Toen had ik van die roze-groene gitaarbuttons op mijn spijkerjack.

Delen: