Er moet een einde komen aan het onderbetalen van vrouwen

Er moet een einde komen aan het onderbetalen van vrouwen

Door Lilianne Ploumen op 2 februari 2021 Delen  

Al jaren zit ik me erover op te vreten: dat mannen – ook in 2021 – gemiddeld nog meer verdienen voor hetzelfde werk dan vrouwen.

Dus toen ik bijna vier jaar geleden werd gekozen als Tweede Kamerlid was het allereerste dat ik deed een wetsvoorstel aankondigen om dit nu eens te regelen. Gelijk loon voor gelijk werk, voor vrouwen en mannen. En nu is het zover, vandaag en volgende week wordt erover gesproken en gestemd in de Tweede Kamer.

“Vrouwen verdienen in Nederland nog altijd gemiddeld 14% minder dan mannen. Voor hetzelfde werk.”

Vrouwen verdienen in Nederland nog altijd gemiddeld 14% minder dan mannen. Voor hetzelfde werk. Dat betekent dat vrouwen ruim een maand langer moeten werken voor hetzelfde salaris. En in het bedrijfsleven is dat verschil nóg groter, maar liefst 19%. Dat is niet eerlijk.

En ja, er zijn verklaringen voor dit verschil. Opleidingsniveau, aantal gewerkte uren. Maar zelfs als je compenseert voor al deze factoren die van invloed kunnen zijn, blijft er een groot verschil over. Vrouwen verdienen gemiddeld 7% minder dan mannen in het bedrijfsleven en 4% bij de overheid. Dat gaat om veel geld.

“Vrouwen verdienen gemiddeld 7% minder dan mannen in het bedrijfsleven en 4% bij de overheid. Dat gaat om veel geld.”

Mijn plan is om het huidige systeem om te draaien. Het moet niet langer aan de werknemer zijn om loondiscriminatie aan te kaarten. Dat is namelijk behoorlijk ingewikkeld en ongemakkelijk, en je moet er ook nog maar eens op vertrouwen dat het dan geregeld wordt. Daarom moet het andersom, de werkgever moet verplicht worden aan te tonen dat hij gelijk loon voor gelijk werk biedt. Werkgevers waarbij dat niet het geval is krijgen de mogelijkheid de situatie te verbeteren. Gebeurt dat niet dat volgt een boete. Daar gaat mijn wet over, die geïnspireerd is op een wet in IJsland waar dit al is ingevoerd.

“Daarom moet het andersom, de werkgever moet verplicht worden aan te tonen dat hij gelijk loon voor gelijk werk biedt.”

Deze en volgende week verdedig ik mijn wetsvoorstel in de Kamer. GroenLinks, de SP en 50Plus dienen de wet al samen met mij in. En ik ga er alles aan doen om andere partijen ook achter mijn wet te krijgen. Laat je vooral horen als jij dit ook vindt, want we hebben nu de gouden kans om dit voor eens en voor altijd gelijk loon voor gelijk werk af te dwingen


Voor meer informatie kan je hier het hele wetsvoorstel lezen en hier de toelichting.

Delen:

We kunnen #nietzonderjou

Word actief bij onze landelijke campagneteams.

Doe mee

Steun onze docenten en blijf op de hoogte

Steun onze strijd en blijf op de hoogte van al onze acties, ideeën en activiteiten omtrent leraren.