Einde schijnzelfstandigheid PostNL

Einde schijnzelfstandigheid PostNL

Einde schijnzelfstandigheid PostNL
Foto Flickr / Franklin Heijnen

Door John Kerstens op 15 april 2016 Delen  

Een mooie kop op de voorpagina van de Volkskrant vanochtend: ‘Pakketbezorger krijgt vast contract.’ De Partij van de Arbeid is daar blij mee. Het is waar collega Mei Li Vos en ik eerder op hebben aangedrongen. Het is een stap naar de fatsoenlijke arbeidsmarkt waar we voor knokken.

Een arbeidsmarkt waar mensen niet worden gezien als kostenpost waarop je zoveel mogelijk bezuinigt, maar als grootste kapitaal van een bedrijf waarin je juist investeert. De PvdA vindt al jaren dat PostNL als maatschappelijk verantwoord bedrijf deze mensen een normaal contract moet geven. Goed dat PostNL, de grootste speler in de pakkettenbranche, dat nu ook inziet.

Er is veel te doen geweest over de ‘zelfstandige pakketbezorgers’ bij PostNL. Op papier zzp-er, maar dan wel zonder de mogelijkheid om over je tarief of de indeling van je werk te kunnen onderhandelen. Verplicht worden om die en die bus (inclusief een door PostNL ‘aangeboden’ financieringsconstructie) en die en die bedrijfskleding aan te schaffen. In het echt dus gewoon werknemer, maar dan wel zonder cao of pensioenopbouw en zonder bescherming tegen ziekte of werkloosheid. Een werknemer die soms ook nog langere dagen moet maken omdat ze per pakketje worden uitbetaald.

De Partij van de Arbeid wil dat iedereen werkt op een manier die bij hem of haar past. De rol van zzp’er is voor veel mensen geschikt om in vrijheid met eigen kennis en ervaring te kunnen ondernemen. Bij PostNL wordt deze rol helaas anders vervuld. Daar is de zzp’ er gewoon een goedkope en flexibele arbeidskracht, en heeft het werk niets met ondernemen te maken. Dat is veramerikanisering van de arbeidsmarkt.

De Partij van de Arbeid heeft zich sterk gemaakt om aan die situatie een eind te maken. Dat dat nu gebeurt, is dus mooi nieuws. Voor de pakketbezorgers zelf in de eerste plaats natuurlijk, maar ook omdat het een stap is naar een fatsoenlijke arbeidsmarkt. Wat ook mooi nieuws is, is dat de grootste speler in de markt én de vakbeweging samen de gemaakte sectorafspraken omarmen. Daar gaan alle pakketbezorgers profijt van hebben.

En tenslotte: hoewel één zwaluw nog geen zomer maakt, is het belangrijk dat een toonaangevend bedrijf als PostNL nu kiest voor meer binding met z’n mensen. Ze meer zekerheid en perspectief biedt en ze een echte baan aanbiedt. Omdat, zo zegt het bedrijf zelf, dat leidt tot tevredener medewerkers én klanten (en een beter bedrijf). Dat maar meer ondernemingen dit voorbeeld mogen volgen en er zo stap voor stap een eind komt aan de doorgeslagen flexibilisering op de arbeidsmarkt. Omdat dat beter is voor iedereen.

Delen: