Einde maken aan meisjeshandel

Einde maken aan meisjeshandel

Door Roelof van Laar op 18 oktober 2013 Delen  

Minderjarige gevluchte Syrische meisjes worden tegen betaling uitgehuwelijkt aan rijke Arabieren. Ik wil dat deze vorm van meisjeshandel zo snel mogelijk stopt. Daarom heb ik, samen met mijn collega Michiel Servaes, aan de ministers van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken gevraagd dit onderwerp internationaal op de agenda te zetten. Daarnaast wil ik weten wat Nederland kan doen om deze kindhuwelijken tegen te gaan, bijvoorbeeld binnen het geld wat beschikbaar is voor hulp aan Syrische vluchtelingen.

Via tussenpersonen kopen rijke Arabieren jonge meisjes van hun ouders of verzorgers om met hen te trouwen. Velen keren als snel terug, verstoten door hun ‘echtgenoot’. Die kopen vervolgens weer een nieuwe bruid. Deze vorm van meisjeshandel is ook bekend in Thailand, waar mannen met meisjes trouwen en hen na enkele weken aan hun lot overlaten. Stevige actie is noodzakelijk om meisjes te beschermen tegen meisjeshandel.

Dit begint bij goede zorg voor vluchtelingen. Ouders verkopen hun dochters vaak uit wanhoop, om de rest van het gezin weer een tijdje te laten overleven. Voldoende zorg en opvang, met specifieke aandacht voor de positie van meisjes, kan meisjeshandel voorkomen.

Nederland is internationaal voorvechter in de strijd tegen kindhuwelijken. Nederland heeft er aan bijgedragen dat de mensenrechtenraad in september de allereerste resolutie tegen kindhuwelijken heeft aangenomen. Ook financiert Nederland activiteiten tegen kindhuwelijken, bijvoorbeeld programma’s om meisjes langer op school te houden. Ik reken dan ook op een actieve inzet van het kabinet om Syrische meisjes die gevlucht zijn te beschermen tegen uithuwelijking.