Einde armoede Caribisch Nederland in zicht

Einde armoede Caribisch Nederland in zicht

Einde armoede Caribisch Nederland in zicht
Foto Flickr / Photocapy

Door Roelof van Laar op 8 december 2015 Delen  

De meerderheid van de bevolking van Bonaire, St. Eustatius en Saba leeft, ook vijf jaar nadat zij onderdeel werden van Nederland, nog onder het bestaansminimum. Dat is onacceptabel. Iedereen in Nederland moet als hij fulltime werkt een leefbaar loon verdienen. Nederlandse uitkeringen moeten het bestaansminimum garanderen. Vandaag is eindelijk een motie aangenomen door de Tweede Kamer die precies dat van de regering vraagt.

De regering moet nu in overleg met de sociale partners op de eilanden vaststellen hoe ze een einde aan de armoede gaan maken. Lonen, uitkeringen en/of toeslagen kunnen worden verhoogd, de kosten van bestaan kunnen ook worden verlaagd.

Op die manier moet uiteindelijk iedereen een inkomen kunnen hebben boven het sociaal minimum. Als je fulltime werkt moet je je gezin onderdak, voeding, vervoer, onderwijs en gezondheidszorg kunnen geven. Dat is een leefbaar loon. De uitkeringen zullen lager zijn dan het inkomen uit loon, maar ook dan moet je wel rond kunnen komen. Nu kunnen veel gezinnen dat nog niet. Het einde van die schrijnende armoede is nu in zicht.