Einde aan verborgen kosten voor vakantieauto

Einde aan verborgen kosten voor vakantieauto

Door Duco Hoogland op 27 juli 2016 Delen  

Iedereen kent het wel: volgens de website is de huurauto lekker goedkoop, maar als je doorklikt komen er allemaal verborgen kosten bij. Of je komt aan op je vakantiebestemming en dan moet je ineens een extra verzekering afsluiten. Of kan je de creditcard de hele vakantie niet meer gebruiken omdat de borg voor de huurauto zo hoog is. En als je dan ergens verhaal wil halen schuiven de grote bedrijven de schuld af op hun lokale franchisenemer. Dat moet anders. Daarom presenteer ik vandaag samen met Europarlementariër Agnes Jongerius een actieplan (pdf).

Nu de zomervakantie weer is begonnen hoor ik weer veel klachten van Nederlanders die een vakantieauto willen huren. Ook de consumentenbond signaleerde eerder al dat er veel mis gaat bij autoverhuur. Ik wil daarom dat autoverhuurders verplicht worden te adverteren met één huurprijs zonder verborgen kosten. Zo kunnen vakantiegangers direct zien wat ze voor hun auto kwijt zijn. Dat is de manier om gelijk te zien wat je betaalt voor een auto. Bij vliegtickets is dat sinds kort verplicht, in de autoverhuur moet dat ook: een totaalprijs.

Ook moet er een verbod komen op het dubbel verzekeren, moet er een maximale borg komen en worden grote maatschappijen zoals Sixt, Europcar en Avis ook verantwoordelijk voor de daden van hun lokale franchise- en onderaannemers. De voorwaarden voor verhuur moeten duidelijk zijn en in meerdere talen beschikbaar. De dekking van de verzekering moet duidelijk zijn en de keuze om iets wel of niet te verzekeren ook.

Na het reces wil ik hier meteen over in debat met de regering, zodat we snel stappen kunnen zetten. Ook samen met de andere Europese landen. Zodat als mensen volgend jaar een vakantieauto huren, ze weten waar ze aan toe zijn en niet langer worden geconfronteerd met verborgen kosten.