Einde aan onduidelijkheid over AOW en samenwonen

Einde aan onduidelijkheid over AOW en samenwonen

Einde aan onduidelijkheid over AOW en samenwonen
 Foto Flickr / PvdA

Door Roos Vermeij op 19 juni 2014 Delen  

Ik ben blij dat de hele Tweede Kamer de nieuwe simpele regels steunt voor AOW’ers die ieder in een eigen huis wonen en tijd met elkaar doorbrengen. Als beide ouderen elk in hun eigen huis wonen, dan is er geen sprake meer van samenwonen, ook niet als zij veel tijd met elkaar doorbrengen om bijvoorbeeld voor elkaar te zorgen. Jarenlang was er onrust onder deze groep ouderen. De uitkeringsinstantie SVB moest hun AOW korten, omdat zij volgens de onduidelijke regels als samenwonenden werden gezien. Dat is nu gelukkig verleden tijd.

Verhalen over tandenborstels tellende rechercheurs deden de ronde en erger nog: verschillende regiokantoren van de SVB voerden de onduidelijke regels op geheel eigen wijze uit. Sommige ouderen werden gekort, andere niet. Het was de PvdA een doorn in het oog: de onduidelijkheid, de uiteenlopende uitvoeringen, de onrust.

Na gesprekken met de Ouderenombudsman besloot de Tweede Kamer de regering te vragen met een oplossing te komen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma is gelukkig snel met nieuwe en duidelijke regelgeving gekomen. Ouderen met elk een eigen huis hoeven niet langer bang te zijn dat zij onbedoeld de regels overtreden, en kunnen zo veel tijd samen doorbrengen als zij willen zonder gekort te worden op hun AOW.

Delen: