Einde aan misleidende gokreclame

Einde aan misleidende gokreclame

Door Lea Bouwmeester op 7 september 2011 Delen  

De Kamer is vandaag akkoord gegaan met mijn voorstel om misleidende gokreclames aan banden te leggen.

De PvdA heeft de buik meer dan vol van misleidende reclames die aanzette tot het gokken en het deelnemen aan loterijen. Zelfregulering door de branche werkt duidelijk niet, daarom heb ik er tijdens het debat over de wijziging van de Wet op de kansspelen er bij de staatssecretaris op aangedrongen hier door middel van wetgeving een einde aan te maken. In het debat heb ik bovendien aangegeven dat er meer ruimte moet komen voor preventie en dat er een onafhankelijke kansspelautoriteit komt die kan ingrijpen bij misstanden in de gokmarkt.

De wet op de kansspelen stamt uit 1963 en sindsdien is de wereld van het gokken aanzienlijk veranderd. Kansspelbeleid in Nederland is aan modernisering toe. Anders, beter, moderner, , met behoud van consumentenbescherming. Het voorkomen van verslaving, misleiding, illegale en criminele praktijken staat voor de PvdA centraal. Niet het maken van winst om het begrotingstekort te helpen op te lossen, maar de bescherming van de consument is waar het om gaat.

Misleidende reclames aanpakken
Mijn fractie heeft, net zoals veel Nederlanders, de buik vol van misleidende reclames die aanzetten tot loterijen of gokken. iedereen kent ze wel: die enveloppen, sites en telefoontjes waarin van alles wordt beloofd, wat niet wordt waargemaakt. Als het al niet misleidend is, dan is het wel irritant en vrijwel altijd ongevraagde informatie.

Daarom wil de PvdA strikte regels, zodat misleiding voorkomen kan worden en bij overtreding aangepakt. Belangrijkste doelstelling voor ons is bescherming van de consument. De PvdA heeft daarom een amendement ingediend dat moet voorkomen dat reclame ongevraagd op naam van een persoon wordt gericht. Daarnaast moet er, indien toch wordt overtreden, zware straffen volgen. Dit amendement is aangenomen door de tweede Kamer.

Kansspelautoriteit
Er moeten dus scherpe regels komen, en voldoende capaciteit om in te grijpen bij misstanden in de gokmarkt. Daarvoor is een sterke Kansspel Autoriteit nodig, die wat de PvdA betreft vier taken heeft: Vergunningverlening, toezicht, handhaving en voorlichting. De PvdA heeft erop gehamerd dat er een consumentenloket moet komen, zodat klachten toegankelijk kunnen worden ingediend. De staatssecretaris heeft dit toegezegd. 

Preventie
In de voorstellen van de staatssecretaris is er tenslotte veel te weinig aandacht voor het voorkomen van gokverslaving. Sterker nog, het budget voor preventie is wegbezuinigd. Het Kabinet heeft hier geen extra geld voor over. Daarom heeft de Kamer verzocht of de aanbieders die hier heel rijk van worden gaan meebetalen aan de preventie en zorg. Dat gaat nu gebeuren.

Delen: