Einde aan malafide incassobureaus

Einde aan malafide incassobureaus

Einde aan malafide incassobureaus
 Foto Pixabay / Clker

Door Keklik Yücel op 14 juli 2016 Delen  

Aan malafide praktijken van incassobureaus moet definitief een einde komen. Het gaat dan om incassobureaus die mensen op een onfatsoenlijke manier benaderen, te hoge kosten incasseren en met onterechte vorderingen voor de deur staan. Om met deze praktijken af te rekenen wil ik veel strengere regels voor incassobureaus. Samen met de ChristenUnie kom ik daarom vandaag met een initiatiefwet die een effectieve vuist moet maken tegen dit soort bureaus.

Wanneer mensen schulden maken moeten zij deze afbetalen, maar wel op verantwoorde en eerlijke manier. Nu zien we nog te vaak dat mensen worden geconfronteerd met incassobureaus die maar één doel hebben: door middel van oneigenlijke druk en intimidatie, over de rug van mensen met schulden, zoveel mogelijk geld verdienen.

Bureaus die volgens die werkwijze opereren moeten we keihard aanpakken, maar nog belangrijker: voorkomen dat ze er überhaupt komen. Met de initiatiefwet ‘Aanpak Misstanden Incassodienstverlening’ pleiten wij daarom voor hogere drempels om incassobureaus op te kunnen starten. Dit doen we bijvoorbeeld met opleidingseisen voor incassomedewerkers en eigenaren. Op deze manier kun je niet zomaar een incassobureau starten.

Daarnaast moet er een register komen waarin je kunt opzoeken wie waar een incassobureau runt en of hij voldoet aan de eisen. Bij drie overtredingen wordt het malafide incassobureau voor vijf jaar geschrapt uit het register. Tot slot moet de ACM toezicht gaan houden. Deze toezichthouder geven wij de bevoegdheid om stevige boetes uit te delen en het register te controleren.

Zo rekenen we af met de cowboys van de incassomarkt. Samen staan wij voor goede, betrouwbare en fatsoenlijke incassobureaus die op een normale en verantwoorde manier omgaan met mensen met schulden.