Einde aan de woekerwinsten van de farmaceuten

Met deze drie punten wil de PvdA snel aan de slag om een eind te maken aan deze exorbitante beloningen.

Einde aan de woekerwinsten van de farmaceuten

Foto Pixabay / milca_tm

Door Henk Nijboer op 29 mei 2017 Delen  

Op kosten van de belastingbetaler worden constructies bedacht om medicijnen duur te houden. Dat moet anders.

Het is veel mensen al jarenlang een doorn in het oog: de woekerwinsten van de farmaceutische industrie. Op kosten van de belastingbetaler worden constructies bedacht om medicijnen duur te houden. Dat moet anders. Daarom wil ik zo snel mogelijk samen met andere partijen aan de slag om aan deze praktijken een einde te maken. We weten ons daarbij gesteund door de politieke jongerenorganisaties, waaronder de Jonge Socialisten, die eerder al het brede initiatief licensetoheal starten. Het initiatief wordt inmiddels breed ondersteund door wetenschappers, artsen en ziekenhuizen.

We hebben de medicijnen die farmaceuten maken nodig. Maar het verdienen van grof geld ten koste van patiënten en premiegeld moet stoppen.

Regelmatig schrikken we weer op van de uitwassen van de farmaceutische industrie. Zo was onlangs weer te lezen dat een fabrikant honderden procenten winst maakt op medicijnen door de prijzen flink op te schroeven. Soms leidt dat er zelfs toe dat patiënten verstoken blijven van hun medicijnen. Natuurlijk onbestaanbaar.

Daarom wil de PvdA snel met drie dingen aan de slag:

  1. Nederland moet met meer landen de medicijnprijzen vergelijken en daarbij uitgaan van de laagste prijs. Daarmee kunnen de medicijnprijzen fors naar beneden worden gebracht, zoals bijvoorbeeld Noorwegen al heeft laten zien.
  2. Er moeten nieuwe, heldere prijsafspraken worden gemaakt. Ook moeten fabrikanten aantonen dat een geneesmiddel meerwaarde heeft.
  3. Het patentrecht moet op de schop. Patenten zijn bedoeld om de ontwikkelkosten terug te verdienen en nieuwe investeringen te kunnen doen, niet om winsten te maken over de rug van patiënten. Daarom wil ik dat patenten korter worden, zodat dure geneesmiddelen sneller breed kunnen worden geproduceerd. Daarnaast moet het verboden worden dat fabrikanten een nieuw patent krijgen voor precies hetzelfde middel, alleen maar omdat ze het voor een nieuwe indicatie registreren.

Uit de verkiezingsprogramma’s blijkt dat andere partijen deze voorstellen steunen en zelf ook voorstellen doen. Daarom wil ik nog voor de zomer in de Tweede Kamer een hoorzitting organiseren om het gesprek met farmaceuten, artsen, verzekeraars aan te gaan en te horen over hoe zij denken dat de prijzen van geneesmiddelen naar beneden kunnen. Want één ding is zeker: we hebben de medicijnen die farmaceuten maken nodig. Maar het verdienen van grof geld ten koste van patiënten en premiegeld moet stoppen.

Nu is het tijd dat in de medische industrie paal en perk wordt gesteld aan exorbitante beloningen en gedragingen.

De afgelopen jaren zijn we erin geslaagd de strengste bankwetgeving van Europa in te voeren en hebben we de schuldhefbomen die private equity partijen gebruiken met wetgeving aangepakt. Nu is het tijd dat ook in de medische industrie paal en perk wordt gesteld aan exorbitante beloningen en gedragingen.

Blijf op de hoogte over Zorg en Gezondheid

Ontvang ontwikkelingen en nieuwe updates via e-mail.

word lid

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word lid