Einde aan de bonuscultuur

Einde aan de bonuscultuur

Door Henk Nijboer op 26 november 2013 Delen  

De Partij van de Arbeid is zeer verheugd over het voorstel van minister Dijsselbloem om een einde te maken aan de bonuscultuur in de financiƫle sector. Hiermee wordt een belangrijk voorstel uit het PvdA-verkiezingsprogramma gerealiseerd. Met dit verregaande wetsvoorstel wordt de bonuscultuur bij de bron aangepakt: torenhoge bonussen worden domweg verboden. Bonussen mogen straks maximaal 20 procent van het vaste salaris bedragen. Ook vertrekvergoedingen en bonussen om mensen voor de organisatie te behouden worden wettelijk gemaximeerd. Bovendien wordt de wettelijke basis om bonussen terug te vorderen versterkt.

De huidige crisis, die iedereen hard raakt, is begonnen in de financiële sector. Juist daarom is het onverteerbaar dat in diezelfde financiële sector nog altijd torenhoge bonussen worden uitgekeerd. Niet om bankiers te belonen voor prestaties waar de samenleving wat aan heeft, maar veelal om risicovol gedrag te belonen. Gedrag waar de belastingbetaler voor opdraaide en de wrange vruchten van heeft geplukt.

Banken zijn zich in de jaren voorafgaand aan de crisis gaan focussen op kortetermijnwinsten en hebben daarmee de stabiliteit van financiële instellingen en de economie, de tevredenheid van klanten en het maatschappelijk belang te veel uit het oog verloren. Bonussen zijn daarom niet alleen een symptoom van de perverse cultuur in de bancaire sector, maar ook één van de belangrijkste oorzaken van de huidige financiële crisis.

Het bonusplafond moet samen met hogere kapitaaleisen, aanscherpingen van regelgeving en beter toezicht, leiden tot een gezonde en dienstbare financiële sector, waarin niet de bonus van de bankier centraal staat, maar het belang van de klant en de samenleving. Een goede zaak.