Eigen risico moet omlaag

Eigen risico moet omlaag

Foto Pixabay / Sarcifilippo

Door Henk Nijboer op 26 september 2017 Delen  

Iedereen in Nederland moet kunnen rekenen op goede zorg.

Onafhankelijk van waar je woont, welk werk je doet of hoeveel geld je hebt. Dankzij de inzet van de verpleegkundigen, artsen, thuiszorgmedewerkers en alle andere mensen die in de zorg werken is de zorg in Nederland gelukkig van hoog niveau. Maar het eigen risico is nu te hoog en dreigt volgend jaar nog verder te stijgen. Teveel mensen komen daardoor in de knel. Ze redden het financieel nauwelijks of mijden zelfs zorg, terwijl zij het wel nodig hebben. Daarom doet de PvdA – samen met alle andere oppositiepartijen – voorstellen om te zorgen dat naar de dokter gaan niet afhankelijk wordt van de dikte van je portemonnee.

Samen met de andere oppositiepartijen zullen wij voorstellen doen om het eigen risico verder in te perken.

De afgelopen maanden hebben veel partijen daarom hun best gedaan het eigen risico te verlagen. De gehele oppositie, met 74 zetels, is het daarover eens. VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie hielden dat steeds tegen, omdat het in de formatie besproken zou worden. Daarbij speelt dat de meningen tussen die partijen verdeeld zijn. D66 en VVD hechten aan een hoog eigen risico, terwijl de christelijke partijen in de campagne beloofden het eigen risico te verlagen. Tot er afgelopen week schot in de zaak kwam. De formerende partijen waren opeens bereid het eigen risico komend jaar niet te verhogen, maar ook niet te verlagen. Dat is een kleine verbetering, maar ook slechts een heel kleine wijziging. Daar schieten mensen weinig mee op.

Want niemand kiest ervoor om ziek te zijn.

Vandaag debatteren we daarom verder over dit plan. Samen met de andere oppositiepartijen zullen wij voorstellen doen om het eigen risico verder in te perken. Zodat het eigen risico komend jaar al omlaag kan, maar ook om te zorgen dat het eigen risico niet verder stijgt in de jaren na 2018. De formerende partijen hebben hier al een half jaar over kunnen nadenken. De oppositie is het in een weekend eens geworden. We hopen vanmiddag bij het debat dan ook op steun vanuit de formerende partijen. Zodat de boete op ziek zijn lager wordt. Want niemand kiest ervoor om ziek te zijn.

Delen:

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte.