Eerste zitting Schaduwparlement

Eerste zitting Schaduwparlement

Eerste zitting Schaduwparlement
Foto Twitter

Door Michiel Emmelkamp op 15 mei 2014 Delen  

Europa moet democratischer. Daarom organiseer ik straks twee keer per jaar een Schaduwparlement met burgers uit alle lagen van de samenleving, waar ik hen de keuzes voorleg die we in het Europees Parlement gaan maken en die bespreken. Afgelopen zaterdag was de eerste keer. Vijftig jongeren uit heel Nederland kwamen samen in Utrecht. Ronald Plasterk en Hans Spekman waren ook aanwezig om hun steun uit te spreken. De jongeren voerden stevige debatten over duurzaamheid en jeugdwerkloosheid.

De leden van het Schaduwparlement bedachten in drie fracties voorstellen en verdedigden deze in de plenaire vergadering. Zoals ROC Noorderpoort-studente Iris in een inspirerende speech. ‘We mogen onze generatie niet verloren laten gaan en daarom moet er nu werk gemaakt worden van de jeugdwerkloosheid.’ Op voordracht van Iris nam het Parlement drie voorstellen aan, zoals forse stimulansen voor bedrijven om jongeren aan te nemen.

De jonge wetenschapper Wouter wist het parlement te overtuigen van een voorstel op het terrein van duurzaamheid: meer transparantie om aan producten te kunnen te zien of ze onder slechte arbeidsomstandigheden zijn gemaakt en hoe duurzaam de productie is. ‘Zo krijgt de consument meer keuze kunnen bedrijven gedwongen worden op een schonere en eerlijkere manier te werken.’

Met deze voorstellen ga ik aan de slag als ik in het Europees Parlement word gekozen. De volgende bijeenkomst, als ik gekozen word, is in het najaar. Je bent van harte welkom!

Delen: