Eerlijke hervorming hypotheekrenteaftrek

Eerlijke hervorming hypotheekrenteaftrek

Door Ronald Plasterk op 6 september 2012 Delen  

Uit de plannen van staatssecretaris Weekers blijkt dat de beperking van de hypotheekrenteaftrek verder gaat dan in het Kunduz-akkoord is afgesproken. Alleen huiseigenaren die daadwerkelijk aflossen kunnen in de toekomst aanspraak maken op renteaftrek. Hierdoor stijgen voor velen de maandlasten met honderden euro’s per maand en zullen mensen worden afgeschrikt om een huis te kopen.

De Partij van de Arbeid wil de hypotheekrenteaftrek eveneens hervormen, maar doet dit op een verantwoorde manier. Zo breken we de huizenmarkt open en bieden we mensen perspectief op een woning.

De renteaftrek beperken we geleidelijk tot een vast aftrekpercentage van 30 procent. Het blijft wel mogelijk om bij verschillende soorten hypotheken aftrek te ontvangen. Huizenkopers zullen weliswaar merken dat zij minder aftrek ontvangen, maar kunnen in ieder geval kiezen voor bijvoorbeeld een spaarhypotheek. Als het aan de staatssecretaris ligt wordt die keuze beperkt tot een annuïteitenhypotheek, waarbij er gelijk afgelost dient te worden.

Daarnaast schaft de PvdA de overdrachtsbelasting voor starters af, zodat zij uitzicht blijven houden op een hypotheek. Voor overige kopers verlagen we deze van zes naar twee procent. Het is voor starters al moeilijk een hypotheek te krijgen en dat wordt met de Kunduz-plannen alleen maar moeilijker. Als ze al een hypotheek krijgen, wordt hun aftrekmogelijkheid beperkt. Dit is onverstandig en onrechtvaardig.

Het is tijd voor een eerlijke hervorming van de huizenmarkt. Met de plannen van de PvdA wordt de woningmarkt structureel hervormd, zodat er voor zowel huurders als kopers betaalbare woningen beschikbaar komen en blijven.