Een vergeten ziekte

Een vergeten ziekte

Door Roelof van Laar op 30 oktober 2013 Delen  

Op 24 oktober zond Nieuwsuur een schokkende reportage over de knikkebolziekte uit. Dit is een mysterieuze ziekte die al meer dan tienduizend kinderen getroffen heeft. Ik wil van de minister van Ontwikkelingssamenwerking weten of Nederland een rol kan spelen in de bestrijding van de ziekte.

Kinderen tussen de vijf en de vijftien jaar oud kunnen de ziekte krijgen. In de reportage zag ik kinderen die niet meer groeiden. Volwassenen van 25 leken pas tien jaar oud te zijn. Kinderen gaan overmatig kwijlen en verliezen de controle over hun ledematen. Ze knikken met hun hoofd en krijgen in de loop van de jaren vergroeide ledematen. Daarnaast krijgen ze epileptische aanvallen en gaan ze geestelijk achteruit. Ze sterven voor hun 30e een pijnlijke dood.

De oorzaken van de ziekte zijn nog niet bekend, net als de mogelijkheden om de (symptomen van de) ziekte te behandelen. De ziekte komt alleen voor in Oost-Afrika, maar dat mag niet de reden zijn dat er zo weinig onderzoek naar wordt gedaan. Daarom wil ik van minister Ploumen weten welke bijdrage Nederland kan leveren aan de bestrijding van de ziekte.

Lees mijn Kamervragen hier:

1. U heeft kennis genomen van de uitzending van Nieuwsuur van 24 oktober over de knikkebolziekte, zo blijkt uit het bericht ‘Ploumen: meer onderzoek naar knikkebolziekte nodig’. Kunt u bevestigen dat reeds tienduizenden kinderen aan deze ziekte zijn overleden en momenteel meer dan tienduizend kinderen aan de ziekte lijden?

2. Zijn u naast Zuid-Soedan en Oeganda gevallen bekend van andere landen waar de ziekte toeslaat?

3. Is het waar dat de oorzaken van de ziekte niet bekend zijn en er geen effectieve behandeling van de ziekte mogelijk is?

4. Wat is gebleken uit uw contact met de regeringen van Zuid-Soedan en Oeganda? Wat doen deze regeringen om de ziekte te bestrijden? Is er een vraag om assistentie bij het bestrijden van de (symptomen van de) ziekte?

5. Welke mogelijkheden ziet u voor de Nederlandse regering om een bijdrage te leveren aan het onderzoek naar en de bestrijding van de (symptomen van de) ziekte? Welke van deze mogelijkheden gaat u al dan niet benutten? Waarom wel/niet?

6. Met welke landen, universiteiten en internationale organisaties zal Nederland daarbij samenwerken? Hoe ziet die samenwerking er uit?