Een vangnet voor flexwerkers

Op ons initiatief is er nu eindelijk een financieel vangnet voor flexwerkers.

Een vangnet voor flexwerkers

Op ons initiatief is er nu eindelijk een financieel vangnet voor de duizenden flexwerkers die sinds het sluiten van de restaurants, musea en bioscopen zonder werk en inkomen thuis zitten.

We kunnen flexwerkers niet aan hun lot overlaten. Vanaf het begin van de crisis behoren zij tot de groep die de hardste klappen heeft moeten opvangen. Denk maar aan de barman, die net de deuren van de café heeft mogen openen. Of de rondleider, die nog steeds niet gepassioneerd de bezoekers van een museum kan rondleiden. Of de verkoper, die noodgedwongen thuis moet blijven omdat er geen klanten meer langskomen. En vergeet de duizenden studenten met een oproep- of nulurencontract niet. Jongeren die keihard werken om de de torenhoge huren te kunnen betalen en die nu zonder inkomen moeten zien te overleven.

We kunnen flexwerkers niet aan hun lot overlaten.

Al deze flexwerkers hebben heel weinig baanzekerheid, verdienen een minimaal inkomen en hebben moeite een betaalbaar huis te vinden. Vanaf het begin van de crisis waren zij de eersten zonder werk. De flexibele contracten zorgen er daarnaast voor dat ze geen mogelijkheid hebben gehad om een spaarpot te hebben om klappen op te vangen.

Het is aan de politiek om ervoor te zorgen dat zij de hulp krijgen die zij verdienen. In een tijd waar miljarden naar bedrijven en werknemers gaan, mogen we deze flexwerkers niet vergeten. En toch hoorde ik de afgelopen weken veel verhalen van flexwerkers die nu nauwelijks kunnen rondkomen. Dat kan en moet anders.

Dit vangnet is een eerste stap om flexwerkers op adem te laten komen.

Natuurlijk zijn we er nog lang niet. Er moet nog veel gebeuren om flexwerkers écht stabiliteit te bieden. Maar dit financiële vangnet is een belangrijke eerste stap om flexwerkers op adem te laten komen. Het gaat om een uitkering voor de afgelopen drie maanden. Daarbij wordt er niet gekeken naar het inkomen van je partner of het eerst verkopen van je auto.

Als je meer dan 450 euro per maand verdient, heb je recht op een uitkering van 550 euro. Hiermee ondersteunen we al die flexwerkers die de afgelopen maanden hun baan zijn kwijtgeraakt en geen bijstand of de WW konden aanvragen.

Delen:

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte