Een toekomstbestendig UWV

Een toekomstbestendig UWV

Door Gijs van Dijk op 20 februari 2019 Delen  

Als je ziek bent of op zoek bent naar een baan, wil je worden geholpen. Je wilt dan zeker zijn van ondersteuning bij het vinden van een baan of duidelijkheid krijgen of je weer aan de slag kan.

Het UWV moet dan snel handelen, want je wil vooruit kunnen kijken. Zodat je weer verder kunt met je leven. Het UWV kan je daarbij ondersteunen en begeleiden.

Helaas is dit nu niet altijd het geval bij het UWV. Als je ziek bent, wordt niet iedereen snel genoeg gezien door een verzekeringsarts. En als je werkloos bent, is het voor het UWV soms lastig om je te helpen de juiste vaardigheden op te doen die nodig zijn in deze nieuwe tijd. Ook zien we dat er gefraudeerd wordt met WW-geld. Dit misbruik zet de bijl aan de wortel van ons sociale stelsel dat we met zijn allen opbrengen.

Daarom pleit ik samen met de VVD voor extra ondersteuning voor zieke mensen, betere opsporing van fraude en de start van een verkenning naar een toekomstbestendig UWV.

Daarom pleit ik samen met de VVD voor extra ondersteuning voor zieke mensen, betere opsporing van fraude en de start van een verkenning naar een toekomstbestendig UWV. Wij presenteren daarom vijf punten:

  1. Externe verzekeringsartsen inzetten om achterstand herkeuringen in te lopen. 
Als je ziek bent, wil je worden geholpen door een arts. Je wilt dan de beste ondersteuning en duidelijkheid krijgen of je weer aan de slag kan. Het UWV moet je dan niet lang laten wachten, want daar wordt niemand beter van. Snel persoonlijk worden gezien door een arts is van groot belang. Een inhaalactie is daarom nodig. Ook nu iedereen nodig is op de arbeidsmarkt.


Wij willen dat de achterstanden bij de herkeuring worden ingelopen. Er worden extra verzekeringsartsen van buiten gehaald die vrijwel direct inzetbaar zijn om de meest urgente tekorten weg te nemen. Dat verlaagt bovendien de werkdruk van de huidige verzekeringsartsen. 

  1. Meer keuringsartsen opleiden.
De achterstanden bij het herkeuren als je ziek bent, zijn ontstaan door een tekort aan keuringsartsen. Als je ziek bent, moet je daardoor lang wachten. Bovendien zorgt dit voor een  hoge werkdruk bij de huidige verzekeringsartsen. Met het aanstellen van externe verzekeringsartsen werken we achterstanden weg. Maar we blijven niet stil zitten. Dat betekent dus ook meer artsen opleiden. Waar het UWV nu uitgaat van 50 per jaar moeten dat er 75 worden. Daarnaast moeten we onderzoeken waarom het verloop zo hoog is en hoe we deze mensen kunnen behouden.

  1. Richt een opsporingsteam op de onterechte uitgekeerde uitkeringen terug te halen.
Als je je baan verliest, heb je recht op een WW-uitkering waarmee je de overstap kunt maken naar een nieuwe baan. Als hier mee wordt gefraudeerd, zet dit de bijl in onze solidariteit. Wij willen dat zo veel mogelijk van dat ontvreemde geld wordt teruggehaald. Dat doen we door een tijdelijk opsporingsteam op te richten, bestaande uit deskundigen die de huidige data doorlichten op fraude.

  1. Richt een Frauderaad op. 
Als er gefraudeerd wordt met gemeenschapsgeld raakt dat ons allemaal. Iedereen die werkt brengt dat geld op. Het is dus geld van ons. Uitvoeringsinstanties zoals UWV, SVB, Belastingdienst en de Inspectie SZW richten een Frauderaad in waar de verantwoordelijken voor handhaving van de sociale zekerheid kennis uitwisselen en hun aanpak afstemmen. 

  1. Maak UWV toekomstbestendig 

Door digitalisering en robotisering verandert de arbeidsmarkt enorm. Banen veranderen en nieuwe vaardigheden zijn vereist. Werkgevers zien dat het steeds lastiger wordt om vacatures op te vullen, terwijl er dolgraag mensen zijn die (meer) willen werken. Het UWV moet dus ook in de toekomst mensen goed kunnen ondersteunen.

De digitalisering en robotisering hebben grote gevolgen voor de arbeidsmarkt en dus ook hoe het UWV mensen ondersteunt en aan het werk helpt. 

Hoe zorgen we dat mensen nieuwe vaardigheden opdoen? En gaat het UWV mensen ondersteunen en wat betekent dit voor de uitvoering van de sociale zekerheid? Welke vormen van uitvoering passen bij de snel veranderende arbeidsmarkt die we nu zien?

Wij willen dat de eerste stappen worden gezet voor het UWV van de toekomst. UWV moet werknemers helpen bij het up-to-date houden van kennis en vaardigheden en hen bovendien helpt naar nieuw werk. Voor werkgevers moet het UWV aan de slag om deze bedrijven te helpen de omslag naar de nieuwe economie te kunnen zetten.

Door digitalisering en robotisering verandert de arbeidsmarkt enorm. Banen veranderen en nieuwe vaardigheden zijn vereist.

Delen:

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid