Een onbetaalbaar cadeau

Een onbetaalbaar cadeau

Door Jacques Monasch op 6 maart 2013 Delen  

Maatwurk! Dagbesteding op maat. Binnen werken jongens en meisjes, mannen en vrouwen aan een kast van steigerhout. Op bestelling. We zitten aan de zelfgemaakte tafel van Maatwurk,ondersteuning in Gorredijk, de volgende stop in de zorgtour van de Partij van de Arbeid, nu samen met partijgenoten uit de raad van Opsterland.

Iets verderop wordt het open haardhout gekloofd. Anderen verwijderen de spijkers uit de oude planken. Aanmaakhoutjes en houtblokken worden in zakken gedaan. Verkocht tegen gewone prijzen uit de winkel. Met speciale fietsen en ophaalzakken wordt het centrum van Gorredijk schoongehouden. De plaatselijke zakenvereniging wil het schoner en betaalt de onderhoudsploeg. De kleine groenstroken op het bedrijventerrein worden door de Maatwurkers in Gorredijk onderhouden. ‘Veel te kostbaar voor hoveniers, maar voor onze mensen een prima dagbesteding’. 

Ook hier, kritiek op de grootschaligheid, te afstandelijke benadering en het anders en beter willen doen voor de mensen die voor Maatwurk in aanmerking komen. Mensen met een verstandelijke beperking, leerlingen uit het speciaal onderwijs of mensen die nu eenmaal gewoon wat meer begeleiding nodig hebben. Verschillende groepen met eigen kantines en begeleiding, maar nooit te groot. ‘We moeten het kunnen overzien’. Het kantoor is half open. De gewone deur naar de uitgang, de glazen deur naar de werkplaats. Zien wat er gebeurt, weten wat er gebeurt en altijd zichtbaar zijn voor jouw mensen in de dagbesteding, mooie deur hebben ze daar bij Maatwurk.

Jetze de Vries en Onno Hofstra hadden een plan. De bank had nog nooit zo’n goed doortimmerd idee gezien. ‘Alsof het bedrijf al bestond, terwijl alles nog pas op papier stond’. Ze zijn afkomstig uit de zorg. Een prachtige combinatie van bezieling en ondernemerschap. Weten waar je het voor doet, voor wie je het doet en tegelijkertijd financieel je hoofd boven water zien te houden. Dat was moeilijk in het begin, even leek het fout te gaan. Nu staat er iets en ze willen meer. Maar niet te groot en ze willen zelf het overzicht houden. Jetze op de vloer, Onno op kantoor. En ’s ochtends rijden zij met nog een paar mensen zelf de busjes die de cliënten van Maatwurk ophaalt. ‘Zo weten we wat er speelt, hebben ze hun gesprekken met ons en elkaar gehad en komen ze ontspannen op hun werk, wij kunnen dat veel beter dan taxibedrijven’.

Henk komt binnen. Mijn gids en rondleider. Vol trots laat hij de ruimtes zien en zijn cadeau. Eigengemaakte vogelhuisjes met daarin geklemd een pot pindakaas van de C1000. Prima voor de vogels aldus Henk. Het cadeau neem ik aan, deze week inschrijven bij het geschenkenregister in de Tweede Kamer. Waarde cadeau: Onbetaalbaar.

Delen: